Ana SayfaDünya‘İdlib operasyonuyla Kerkük’e saldırının amacı aynı; on yıllarca sürecek bir savaş alevlenebilir’

‘İdlib operasyonuyla Kerkük’e saldırının amacı aynı; on yıllarca sürecek bir savaş alevlenebilir’

HABER MERKEZİ – Irak ordusu ile Haşdi Şabi’nin Kerkük’e başlattığı saldırı ve sonucunda meydana gelen çatışmaları değerlendiren gazeteci Mazlum Özdemir, saldırının bağımsızlık referandumu ardından Türkiye, İran ve Irak’ın Kürtlere karşı dağılmış konseptini yeniden kurmasının bir sonucu olduğunu söyledi. Özdemir, “Bu güçler İdlib operasyonuyla Rojava’ya hangi yönelimi planlanıyorsa Kerkük’le de Irak Kürdistan Bölgesi’nde planlanan odur. Amaç aynı” dedi. Kerkük’e saldırının orayla sınırlı kalmayacağını, bunun on yıllarca sürecek bir savaşı alevlendirebileceği uyarısında bulunan  Özdemir, “Kudüs’ün Ortadoğu için önemi neyse Kerkük’ün de pozisyonu budur” dedi.


Haber: Çağdaş Kaplan


Yüzde 92 ‘Evet’ ile sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüştü.

Saldırının Türkiye, İran ve Irak tarafından Kürdistan Bölgesi’ne karşı yapılan üçlü bir plan olduğu yorumları yapılırken, uluslararası koalisyon güçlerinin öncülüğünü yapan ABD’den gelen açıklamalarda taraflara ‘gerginliği artıran adımlardan kaçınma’ çağrısı yapılırken, Kerkük’teki durum için ‘saldırı değil askeri intikal’ değerlendirmesi yapıldı.


Kerkük’te şiddetli çatışma: Neler oldu, kim ne dedi, son durum ne?


Peki, Kerkük’te neler oluyor? Kente yönelik askeri harekatın sonuçları neler olabilir?

Bu ve merak edilen benzeri soruları uzun yıllar Irak Kürdistan Bölgesi’nde gazetecilik yapan Mazlum Özdemir’e sorduk.

“Türkiye, İran ve Irak, Kürtlere karşı dağılmış konsepti yeniden kurdu”

Kerkük’te yaşananları Gazete Karınca’ya değerlendiren Özdemir, gerginliğin Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumu üzerine başladığını fakat bir arka planının olduğuna dikkat çekti.

Özdemir, yaşananların Türkiye, İran ve Irak’ın geçmişte olduğu gibi Kürtlere karşı oluşturduğu konsepti tekrar tazelemelerinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Özdemir şunları söyledi:

Referanduma karşı çıkan kesimlerin birçoğu şu tezi savunuyordu: ‘Bölgede bir savaş ortamı var ve referandum olursa bu durum bu bölgeyi savaşa daha açık hale getirir’. Bir diğer eleştiri ise ‘referandum kararının bir tek parti tarafından alınması ve bunun da Kürtlerin arasındaki birliği zedeleyeceği’ yönündeydi.

Ama bir şekilde referandum gerçekleşti. Referandumun gerçekleşmesi sonucu Türkiye, İran ve Irak, Kürtlere karşı dağılmış konseptini yeniden kurdu. Referandumun ardından bu ülkeler arasında yapılan görüşmeler ve kurulan ilişkiler de bunun kanıtı.

Kürtlerin son üç yıldır Ortadoğu’da IŞİD gibi en kötü örgütlerle savaşmak zorunda kaldığını ve bu savaş sonucunda bu örgütleri yok ettiklerini belirten Özdemir, Kürtlerin bu savaşta kendi bölgelerinde kazanımlar da elde ettiğini söyledi.

Özdemir, Türkiye, İran ve Irak’ın dağılmış konseptlerini bu kazanımları hedeflemek için yeniden kurduğu değerlendirmesinde bulundu.

“İdlib operasyonuyla Kerkük’e saldırının amacı aynı: Kürtlerin kazanımları”

“Bugün görülen şu ki mesele sadece Kerkük değil” diye devam eden Özdemir, şunları söyledi:

Bu güçler Kürtlerin kazanımının olduğu her yere böylesi bir yönelim plan geliştirdiler. Mesele sadece Kerkük değil Kürtlerin kazanımları. İdlib operasyonuyla Rojava’ya hangi yönelim planlanıyorsa Kerkük’le de Irak Kürdistan Bölgesi’nde planlanan odur. Amaç aynı.

“10 yıllarca sürecek bir savaşı alevlendirir”

Kerkük’ün Ortadoğu’daki önemine değinen Özdemir, “Kudüs’ün Ortadoğu için önemi neyse Kerkük’ün de pozisyonu budur” dedi.

Uluslararası güçlerin bu saldırıya ne kadar izin vereceklerini şu an net olmadığını fakat Kerkük’ün İran-Irak-Türkiye üçlüsünün denetimine girmesine de izin verilmeyeceğini buna uluslararası koalisyon güçlerinin de karşı çıkacağını söyledi. Özdemir şöyle devam etti:

Buna Kürtler de razı gelmez. Oraya yönelik bir harekat orayla sınırlı kalmayacak Süleymaniye, Mahmur, Erbil hemen yanında. Oralara da sıçrayabilir. Ve böylesi bir yönelim de 10 yıllarca sürecek bir savaşı alevlendirir. Bunu da kimse istemez.

“Haşdi Şabi saldırı karşısında PKK’nin tavrının ne olacağını merak ediyordu, gördü”

Özdemir, Irak hükümetinin dün yaptığı “Kerkük’teki PKK varlığının savaş ilanı olduğu” yönündeki açıklamasını da değerlendirdi.

Özdemir, bu açıklamanın da Irak hükümeti ve Haşdi Şabi’nin saldırı öncesi PKK’nin vereceği refleksi ölçmek amaçlı olduğunu söyledi.

Özdemir şunları söyledi:

Şengal saldırısının ardından Şengal’in savunması için orada bulunan PKK’nin varlığını zaten herkes biliyor. Bu açıklama Irak hükümeti ve Haşdi Şabi’nin saldırı öncesi PKK’ye dair kafalarındaki soru işaretlerinin bir sonucu.

Şunu merak ediyorlardı: ‘Kerkük’e saldırdığımız PKK’ye saldırdığımız zaman acaba tepkisi ne olacak?’ Zaten saldırının hemen ardından PKK de Kerkük’te ‘halkı korumak için savunma hattı oluşturmaya başladığını’ duyurdu.

Previous post
Kerkük'te çatışma: Neler oldu, kim ne dedi, son durum ne?
Next post
RTÜK'e üç yeni üye belirlendi: HDP'nin tek üyeliği AKP'ye geçti