Ana SayfaGüncelİHD ve TİHV: Mustafa Koçak’a 10 gündür işkence yapılıyor, ailesi tecavüzle tehdit ediliyor

İHD ve TİHV: Mustafa Koçak’a 10 gündür işkence yapılıyor, ailesi tecavüzle tehdit ediliyor

HABER MERKEZİ – İHD ve TİHV 10 gündür tutulduğu gözaltında işkenceye maruz bırakılan Mustafa Koçak’a ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Koçak’ın yolda giderken hiçbir gerekçe sunulmadan gözaltına alındığını belirten İHD Eş Genel Başkanı Gülseren Yoleri, “Koçak’a ajanlaştırma süreci de işletilmiş. Ablası ve kız kardeşleri tecavüz edilmekle tehdit edilmiş, kendisi ise ölüm tehdidi aldığını aktardı” diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde (TEM) 10 gündür gözaltında tutulan Mustafa Koçak’a işkence yapıldığı iddialarının ardından bir basın toplantısı düzenledi.

İHD İstanbul Şube’sinde yapılan toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Gülseren Yoleri, TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe katıldı.

OHAL’in ardından işkencenin arttığını belirten İHD Eş Genel Başkanı Gülseren Yoleri, Koçak ile dün görüşme gerçekleştirdiğini ve onun anlattıklarından yola çıkarak yaşadıklarını aktaracağını ifade etti.

Cinsel saldırı ve ölüm tehdidi

İstanbul Mecidiyeköy’de yolda giderken hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınan Koçak’ın 10 gündür emniyette

tutulduğunu söyleyen Yoleri, şöyle devam etti:

Her iki günde bir yukarı katlardan bir odaya götürülerek baskı ve işkence uygulandığını söylüyor. Kendisine ‘senin bir şey yapmadığını biliyoruz ve bize yardımcı olman gerekiyor’ denilmiş. Kendisini savcı olarak tanıtan bir kişinin de hakaret ettiğini söyledi. Durumu avukatlarına aktaran Koçak’a ajanlaştırma süreci de işletilmiş. Ablası ve kız kardeşleri tecavüz edilmekle tehdit edilmiş, kendisi ise ölüm tehdidi aldığını aktardı.

Başına teneke geçirilmiş

Yoleri, avukatları ile görüştürüleceği söylenerek üçüncü katta karanlık bir odaya çıkarılan Koçak’ın, 4 polis tarafından kafasına çuval geçirildiğini ve sırtından kovayla su döküldüğünü söyledi.

Yoleri ayrıca, şunları kaydetti:

Psikolojik işkence devam ederken kafasına teneke geçirildiğini ve ritmik bir şekilde saatlerce tenekeye vurulduğunu söyledi.

109 avukata kısıtlama kararı

İşkenceyi duyunca hemen Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğini söyleyen Yoleri, aralarında Koçak’ın avukatı Berrak Çağlar’ın da bulunduğu 109 avukata kısıtlama kararı verildiğini böylece işkencenin duyulmasının engellenmeye çalışıldığını kaydetti.

Koçak’ın savunma hakkının da kısıtlandığını vurgulayan Yoleri, yetkili kurumlara insanlık suçu olan işkenceye karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

‘Mustafa Koçak’ın sağlık hakkı dahi engelleniyor’

TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da kendilerine iletilen işkence olaylarının arttığını ve bunların ruhsal sonuçlarının ağır olacağına dikkat çekti.

Ruhsal etkide bulunmanın da bir işkence yöntemi olduğunu kaydeden Korur-Fincancı, bu sürecin ağır olacağını söyledi ve şunları ekledi:

İşkencenin görünür kılınması gerekiyor. Burada barolara da çok iş düşüyor. Etkin bir tutum almıyorlar, bu nereye kadar böyle sürecek? Toplumda da tepkilerin artması gerekiyor. Mustafa Koçak’ın gündelik hayatını sağlıklı geçirebilmesi için mutlaka destek alması gerekiyor. Sağlık hakkı bile engelleniyor. Bu süreçleri yaşayanlar İHD’ye ulaşıp başvursunlar

‘Bu ülkede işkence bir devlet politikası’

Ardından konuşan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe ise bu ülkede işkencenin bir devlet politikasını olduğunu ve bunun karşısında da insan hakları savunucularının yıllardır mücadele ettiklerini vurguladı.

İşkencenin takipçisi olacaklarını söyleyen Efe, “İşkence bir insanlık suçudur ve tüm topluma işkence yapılması durdurulsun” diyerek sözlerini noktaladı.