Ana SayfaDünya‘İklim değişikliğinin boyutu daha ciddi olabilir’: Su sıcaklığı tahminlerinde kritik hata ortaya çıkarıldı

‘İklim değişikliğinin boyutu daha ciddi olabilir’: Su sıcaklığı tahminlerinde kritik hata ortaya çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, yaptıkları yeni bir çalışmada milyonlarca yıl önceki denizlerin sıcaklığını hesaplamak için kullanılan yöntemi sorguladı. Bu konuda kullanılan yaygın metodolojinin bir hata üzerine kurulmuş olabileceğinin belirtildiği çalışmada, deniz suyu sıcaklıklarının düşündüğümüzden daha hızlı ısınıyor olmasının muhtemel olduğu aktarıldı.


Çeviri – Derleme: Tolga Er


Fransız ve İsviçreli bilim insanları, yaptıkları yeni bir araştırmada küresel ısınmanın düşünüldüğünden daha ciddi olduğuna işaret eden yeni bir bilgiye ulaştı.

Denizlerin eski zamanlarda düşünüldüğünden daha soğuk olduğunun öne sürüldüğü çalışmada, iklim değişikliği hızının daha önce görülmemiş bir hızda gerçekleştiği belirtildi.

Araştırmacıların şu ana kadar deniz suyu sıcaklığını bulmak için kullandığı yöntemlerin sorgulandığı araştırmada, denizlerin düşündüğümüzden daha hızlı ısınıyor olmasının muhtemel olduğu kaydedildi.

Independent‘ta yer alan habere göre araştırmada, bilim insanlarının deniz sıcaklıklarını bulmak için kullandığı yaygın metodolojinin bir hata üzerine kurulmuş olabileceği, dolayısıyla da iklim değişikliğini anlamamızda temel bir aksaklık olabileceği ifade edildi:

Okyanuslar gezegenin yüzde 70’ini kaplıyor. Gezegeninin ikliminde önemli bir rol oynuyor. Nasıl bir davranış sergilediklerine dair daha geniş bir bilgiye ulaşmak ve günümüz iklim değişikliğinin sonuçlarını daha doğru bir şekilde tahmin edebilmek istiyorsak, jeolojik zaman içerisinde sıcaklıklarının ne kadar değiştiğinin bilinmesi oldukça kritik.

Bilim insanlarının bu çalışmasına göre, yüz milyonlarca yıl önce okyanuslar düşündüğümüzden daha soğuktu. Ve eğer bu doğruysa, dünyada yaşanan küresel ısınmanın son 100 milyon yıl içerisinde eşine daha önce hiç rastlanılmadı.

Araştırmada ortaya çıkarılan hesaplama hatası

Şu ana kadar bilim insanları antik denizlerdeki suyun sıcaklığını foraminiferlere (okyanus dibindeki tortuda bulunan deniz organizmalarının fosilleri) bakarak hesaplıyordu. Bu foraminiferler küçük kabuklar oluşturuyor ve suyun sıcaklığına göre daha az veya çok oksijen izotopu barındırıyor.

Böylelikle bilim insanları oksijen miktarına bakarak sıcaklık tahmini yapabiliyordu.

Bu yöntemle yapılan araştırmanın sonucunda ise son 100 milyon yıl içerisinde deniz sularının sıcaklığının 15 derece düştüğü belirtilmişti.

Ancak yapılan bu yeni araştırmaya göre bu kabuklardaki oksijen miktarı zaman içerisinde sabit kalmıyor ve arkasında hiçbir görünür iz bırakmadan değişiklik gösterebiliyor.

Araştırmacılardan Lozan Üniversitesi’nden Profesör Anders Meibom, araştırmanın önemine şu sözlerle değiniyor:

Eğer haklıysak, yaptığımız çalışma on yıllardır kullanılan paleoiklim araştırmasına meydan okuyor.

Previous post
Hakikatin dili özgürlüktür - Akın Olgun
Next post
Şehir şehir film gösterimi: Gezici Festival 1 Aralık'ta yola çıkıyor