Ana SayfaÇalışma YaşamıILO toplantısı boykotun gölgesinde başlıyor: 51 ülkeden sadece dördünün işçi konfederasyonu katılıyor

ILO toplantısı boykotun gölgesinde başlıyor: 51 ülkeden sadece dördünün işçi konfederasyonu katılıyor

HABER MERKEZİ – ILO’nun 10. Avrupa Bölge Toplantısı İstanbul’da başlıyor. Onlarca ülkenin işçi konfederasyonlarının Türkiye’nin ifade özgürlüğü ve işçi hakları karnesi nedeniyle boykot ettiği toplantıya, DİSK ve KESK de katılmayacak. Toplantıda, 51 ülke içerisinden yalnızca 4 ülkenin işçi konfederasyonu yer alacak.

Bugün İstanbul’da başlayacak ve 3 gün sürecek Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nda, pek çok üye ülkenin Türkiye’yi boykot etmesi nedeni ile katılım düşük.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) girişimiyle başlatılan boykot, Türkiye’de yaşanan ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile işçi hakları konularındaki kötü gidişata dikkat çekme amacı taşıyor.


‘ILO’nun İstanbul toplantısını boykot etme çağrısı olumlu tepki alıyor’


Son olarak Türkiye’den de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da İstanbul’daki toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Türk İş, Hak İş, Memur-Sen ve Kamu-Sen ise Türkiye adına ILO toplantısına katılma kararı aldı.

51 ülke içerisinden sadece 4 ülkenin işçi konfederasyonu katılıyor

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, boykot kararını değerlendirdi.

“Çıkarılan KHK’lar, işten atılan binlerce insan, Meclis’in by-pass edilmesi, sosyal diyaloğun ortadan kaldırılması… Bu şartlar altında İstanbul’da düzenlenecek toplantıya katılmak bir anlam taşımayacağı için boykot kararı aldık” diye konuşan Çerkezoğlu, toplantıya 51 ülke içerisinden sadece 4 ülkenin işçi konfederasyonun katıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

 İstanbul’daki toplantıya son listelere göre 51 ülke içerisinde yalnızca 4 ülkenin işçi konfederasyonu katılacak. Onlar da Bosna Hersek, Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya. Hatta Rusya da konfederal düzeyde değil, işçi temsilciliği olarak katılacak.

“ILO’nun tarihinde bir ilk”

ILO’nun yakın tarihinde bu kadar kapsamlı bir boykot kararı olmadığına işaret eden Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik ise sendikaların bu tavrı yanında toplantıya hükümet düzeyindeki katılımların da düşük düzeyde kaldığını belirtti.

Doç. Dr. Çelik, şunları söyledi:

Toplantının hükümetler kanadında da profil çok düşük. Normalde dört yılda bir yapılan bu toplantıya tüm ülkeler bakan düzeyinde katılır. Ama bu kez örneğin Almanya, konsolosluktan bir ateşe ile temsil edilecek. Pek çok ülke de bu şekilde. İlk kez ILO üyesi bir ülke böylesi geniş katılımlı bir boykot ile yüz yüze geliyor .

Toplantıda Binali Yıldırım da konuşma yapacak

Bu yıl 10.’su düzenlenecek olan ve her 4 yılda bir yapılan Avrupa Bölge Toplantısı, toplamda 51 Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden hükümet, işveren ve çalışan temsilcilerini bir araya getiriyor.

İstanbul’daki toplantının başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yaparken, toplantıda Başbakan Binali Yıldırım’ın da bir konuşma yapması bekleniyor.

Toplantıya AB İstihdam ve Sosyal İşler Komiserliği de katılıyor.

Previous post
Savcılardan 'takip' ihmali: IŞİD sanıklarının telefonlarını dinleme gereği duymamışlar
Next post
'Füze krizi' sürerken: Mısır'ın Kuzey Kore'den askeri mühimmat aldığı ortaya çıktı