Ana SayfaGüncel‘İmralı’da neler yaşanıyor, ne gizleniyor?’

‘İmralı’da neler yaşanıyor, ne gizleniyor?’

HABER MERKEZİ – Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiği iddialarını yalanlayan açıklamasının ardından siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve hukukçulardan çağrılar gelmeye devam ediyor. Avukatlar, Adalet Bakanlığı’na “Kanun yararına bozma” başvurusunda bulunurken, Diyarbakır’da yapılan eylemde konuşan HDP’li Feleknas Uca ise “İmralı’da neler yaşanıyor?” diye sordu. Ayrıca 22 Ekim’de Kadıköy’de bir eylem yapılacağı duyuruldu.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 5 Nisan 2015’ten bu yana müzakerelerin sürdüğü dönemde devrede olan İmralı Heyeti, 11 Eylül 2016 tarihinde bu yana da ailesi ile görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’la ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmıştı.

Başsavcılık sosyal medyada bazı hesaplarca Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde yapılan paylaşımlar dolayısıyla açıklama yapma ihtiyacı duyulduğunu belirterek, Öcalan’ın yaşamını yitirdiği iddialarını yalanlamıştı.

13 Ekim’deki bu açıklamanın ardından siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve hukukçulardan çağrılar gelmeye devam ediyor.

İmralı için ‘Kanun yararına bozma’ başvurusu

Bursa İnfaz Hakimliği’nin son dönemlerde Öcalan hakkında yapılan başvuruları OHAL’i gerekçe göstererek reddetmesine karşı Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Adalet Bakanlığı’na “Kanun yararına bozma” başvurusunda bulundu.

Avukat Rezan Sarıca, “Bu kararın kaldırılması için Adalet Bakanlığı gereğini yapmalıdır” dedi.

Diyarbakır’da açıklama: İmralı’da neler yaşanıyor?

Diyarbakır’da ise yapılan bir açıklama ile Öcalan’ın koşullarına dikkat çekildi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) temsilcileri ve birçok yurttaşın da katıldığı açıklamada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, “Öcalan Kürt  halkının kırmızı çizgisidir” diyerek, hükümete Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüştürülmesi çağrısı yaptı.

“Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamayla, endişelerimiz arttı” diyen HDP’li vekil, şunları söyledi:

İmralı’da neler yaşanıyor? İmralı Heyeti’nin görüşme gerçekleştirilememesinin nedenleri nelerdir? Öcalan’ın haklarının elinden alınmasının nedeni nedir? CPT’nin raporunu açıklamamasının nedeni nedir? Ailesinin görüşmesinin engellenmesinin nedeni nedir? Ortadoğu halklarından gizlenen nedir?

Kadıköy’de eylem yapılacak

Öte yandan İstanbul’da da 22 Ekim’de İstanbul Demokratik Kurumlar Platformu, Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla saat 15.00’te Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda eylem gerçekleştireceğini duyurdu.

Yapılan bu duyuruda da Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının Öcalan ile ilgili açıklamasının ‘kaygıları ortadan kaldırır netlikte ve inandırıcılıkta olmadığı’ ifade edilerek, 22 Ekim Pazar günü saat 15.00’te Kadıköy Khalkedon Meydanında konuya dair kitlesel açıklama yapılacağı belirtildi.