Ana SayfaGüncelIPU: HDP’ye yönelik misilleme tüm muhalefet partilerini zayıflatır

IPU: HDP’ye yönelik misilleme tüm muhalefet partilerini zayıflatır

HABER MERKEZİ – Parlamentolararası Birlik, çoğunluğu Türkiye, Venezuella, Maldivler ve Kamboçya’da olmak üzere 11 ülkedeki 200 milletvekiline yönelik baskılara ilişkin komite kararlarını kabul etti. Birlik tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de HDP üyelerine yönelik sürmekte olan misillemelerin, parlamentodaki tüm muhalefet partilerini zayıflatacağı belirtildi.

Parlamentolararası Birlik (The Inter-Parliamentary Union , IPU), Petersburg’daki 137. IPU Meclis toplantısının kapanış gününde Kamboçya, Venezuela, Türkiye ve Maldivler’deki insan hakları ihlallerine değinirken muhalefet milletvekillerine yönelik artan baskıya dair derin endişeler dile getirildi.

IPU’nun açıklamasında Türkiye’deki 56 milletvekili tarafından yapılan barışçıl ifade ve açıklamaların cezai ve terör eylemlerinin delili olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.

IPU tutuklu milletvekillerinin tecrit edildiğine ilişkin iddialara da dikkat çekti.

IPU, HDP üyelerine yönelik sürmekte olan misillemelerin, parlamentodaki tüm muhalefet partilerini zayıflatacağı ve Türkiye’de siyasi ortamı kötüleştireceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

Parlamentolararası Birlik hakkında

Genel merkezi Cenevre’de olan Parlamentolararası Birlik, bağımsız devlet parlamentolarının temsilcilerinden oluşan, halen 138 üyeye sahip ve Birleşmiş Milletlere paralel olarak çalışan 1889’da kurulmuş bir kuruluştur.

IPU, uluslararası gündemde yer alan güncel siyasi ve ekonomik meseleler incelenmekte, esas itibarıyla bu konularda çalışmalar yapılmaktadır.