Ana SayfaDünyaIrak güçleri ile Peşmerge arasında ateşkes

Irak güçleri ile Peşmerge arasında ateşkes

HABER MERKEZİ – Irak güçleri ile Peşmerge arasında 16 Ekim’den beri devam eden düşük yoğunluklu çatışmaların sonlandırılması için ateşkes ilan edildiği açıklandı. Ateşkes sonrası Erbil ile Bağdat arasında görüşme bekleniyor.

25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi yönetiminin Haşdi Şabi ile Kerkük’e harekatı sonrası gerginliğin arttığı Irak’ta ordu ve Peşmerge ateşkes ilan etti.

IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Sözcüsü Albay Ryan Dillon, Peşmerge ile Haşdi Şabi arasında ateşkes sağlandığını söyledi.

Rudaw’a konuşan Sözcü Dillon, Irak ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında çatışmaların durması için arabuluculuk ve diyalog girişimlerinde bulunduklarını belirterek, ateşkes konusuna dair şunları aktardı:

Bizim bildiğimiz, şu an bir ateşkesin olduğudur. Bunun kalıcı olmasını, ciddi bir çatışmaya dönüşmesine yol açmamasını istiyoruz. Yine bu sebeple ilgili tarafların diyalog masasına gelmesi için çaba gösteriyoruz. Bu, çatışmayla değil diyalog ve diplomasiyle üzerinde çalışılması gereken bir konudur.

Ateşkesin şartlarının ne olduğu konusunda ise henüz bilgi verilmedi.

Ancak ateşkes sonrası Erbil ile Bağdat arasında görüşme bekleniyor.

Kürdistan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Bağdat’daki merkezi hükümetle müzakerelerin ne zaman başlayacağına dair bir tarih belirlemek için diplomatik çabaların yürütüldüğünü açıkladı.

BM çağrı yapmıştı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne aralarındaki sorunları çözmek için bir görüşme takvimi belirlemeleri çağrısı yapmıştı.

BM Güvenlik Konseyi’nden dün yapılan açıklamada, Irak’ta merkezi ve bölgesel hükümetlerin diyaloğa hazır olduğunun gözlemlendiği belirtilmişti.

Açıklamada, Konsey üyelerinin artan gerilimden ve şiddet haberlerinden endişeli olduğu ve tarafları güç kullanmaktan kaçınmaya davet ettiği ifade edilmişti.

Ne olmuştu?

Kürdistan Bölgesi’de 25 Eylül’de yapılan ve yüzde 92 ‘Evet’in çıktığı ‘bağımsızlık referandumu’nu Bağdat tanımamıştı.

Referandumun iptal edilmemesi üzerine de merkezi hükümet Haşdi Şabi ile birlikte Kerkük başta olmak üzere Peşmerge’nin denetimindeki bölgelere saldırmıştı.

16 Ekim’den bu yana yer yer çatışmalar çıkarken, Kürdistan yönetimi Kerkük, Mahmur ve Şengal dahil birçok bölgeyi Haşdi Şabi’ye devretmişti.

Taraflar arasında günlerdir çatışmalar sürerken dün de Haşdi Şabi ABD yapımı tankları Peşmerge’ye karşı kullanılmış, Peşmerge ise bu tankları imha etmişti.