Ana SayfaÇalışma Yaşamıİş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı yasalaştı: ‘Arabuluculuk sistemi’ geldi

İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı yasalaştı: ‘Arabuluculuk sistemi’ geldi

HABER MERKEZİ – İçeriğinde işçi ile işveren arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin ‘arabuluculuk sistemi’ni getiren düzenlemenin de bulunduğu İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.

İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasanın içeriğinde işçi ile patron arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin ‘arabuluculuk sistemi’ni getiren düzenleme de bulunuyor.

Kanunla, “dava şartı olarak arabuluculuk” kurumu ilk kez hukuka giriyor.

Yasaya göre işçi-patron uyuşmazlıklarında bağımsız iş mahkemelerinden önce “arabulucu”ya gitmek zorunlu hale geliyor.

Böylelikle işçilerin kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret için dava açmadan önce “arabulucu”ya başvurması gerekecek.

“Arabulucu”ya başvurulmadan dava açılırsa herhangi bir işlem yapılmaksızın dava, dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilecek.

Öte yandan iş cinayetleri veya meslek hastalığından kaynaklanan ‘maddi, manevi tazminat davaları’nda, “arabuluculuk şartı” aranmayacak.

Ayrıca gazeteciler de açacakları bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı, tazminatı, işe iade davalarında, “arabulucu”ya başvuracak.

Previous post
Ankara'da ev baskınlarında gözaltına alınan Havva Özcan tutuklandı
Next post
Economist: Türkiye-ABD ilişkileri kopmak üzere