Ana SayfaDünyaIŞİD Rakka’nın ‘yüzde 10’luk bir bölümünde’ sıkıştı

IŞİD Rakka’nın ‘yüzde 10’luk bir bölümünde’ sıkıştı

HABER MERKEZİ – DSG’nin yürüttüğü Rakka operasyonundaki son durumla ilgili konuşan Fırat’ın Gazabı Eylem Hamlesi Sözcüsü Cihan Şex Ehmed, “Rakka şehrinin özgürleşmesi çok yakın” dedi. Sayıları 700’e yakın IŞİD’linin kentin yüzde 10’luk bir bölümünde sıkıştırıldığını belirten Ehmed, bu alanda sayıları 5 bine yakın sivilin de bulunduğunu ve sivillerin can güvenliği için ağır hareket ettiklerini söyledi. Ehmed, iki gün içinde bu bölgeden bine yakın sivilin kurtarıldığını açıkladı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’yı IŞİD’den kurtarmak için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyonun kent merkezini kurtarma hamlesi olan ‘Büyük Savaş’ 129. gününde.

DSG kentin yüzde 90’ında kontrolü sağlamış durumda.

Çatışmaların sürdüğü kentte IŞİD’in ise kentte yüzde 10’luk bir alanda sıkıştığı belirtiliyor.

Artı Gerçek’ten Gamze Kafar’a operasyonun son hamlesi ile ilgili konuşan Fırat’ın Gazabı Eylem Hamlesi Sözcüsü Cihan Şex Ehmed, “Rakka şehrinin özgürleşmesi çok yakın” dedi.

Rakka şehrinin özgürleşmesi çok yakında 2017 yılının müjdesi olacak. Bu müjdeyi halklara en yakın zamanda vermek istiyoruz” diyen Ehmed, IŞİD’in kentte yüzde 10’luk bir bölümde olduğunu buralarda da DSG’nin operasyonlarını sürdürdüğünü açıkladı.

IŞİD’in işgalindeki bölgelerde 4-5 bin sivilin bulunduğunu belirten Ehmed, sivillerin güvenliği için operasyonu kontrollü yürüttüklerini ve son aşamada ağır ilerlediklerini söyledi.

Ehmed şunları söyledi:

600-700 IŞİD üyesinin yüzde onluk alanda oluğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra yaralı IŞİD üyeleri de var. Son iki gün içinde yaklaşık bin sivili özgürleştirdik ve halen siviller kurtarılıyor. Şuanda IŞİD ile aramızdaki sadece iki kilometrelik bir alan var. Böyle bir yerde savaşırken aynı zamanda sivillerin SDG alanlarına güvenli bir şekilde geçebilmeleri için bir güvenlik koridoru oluşturabilmemiz gerekiyor. Aynı zaman IŞİD çok fazla sıkıştı. Bu sıkışmayla sivil halkı canlı kalkan olarak kullanabilir. Bunu son hamle olarak kullanabilir.

Çünkü bir yandan alan çok daraldı, bir yandan da 4-5 bin sivilin yaşamı söz konusu. Bu az bir sayı değil. Suriye Demokratik Güçleri olarak bu yüzden daha ağır hareket etmek zorundayız. Öncelikle sivilleri kurtarıp, son operasyonumuzu yapabiliriz. Bizim için en büyük başarı her şeyden önce sivillerin kurtarılması. Bunun için de her ne kadar hedefimiz Rakka şehrinin özgürleştirilmesi olsa da sivil halkların kurtarılması en büyük stratejimizdir. Sivil halkları kurtardığımızda son operasyonumuzu yapacağız. Böylelikle Rakka tam anlamıyla özgürleşmiş olacak. IŞİD terörünü, IŞİD’in başkentinde bitirmek, en büyük başarı olacak.