Ana SayfaDünyaİspanya inkar edip tehdit etti, AB ‘karışmadı’, Katalonya ise bağımsızlıkta kararlı

İspanya inkar edip tehdit etti, AB ‘karışmadı’, Katalonya ise bağımsızlıkta kararlı

HABER MERKEZİ – Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont’un referandumun ardından “Bağımsız bir devlet olma hakkı kazandık” açıklaması, İspanya Adalet Bakanı tarafından “Eğer Katalonya bağımsızlıkta ısrar ederse, özerkliği de askıya alacağız” sözleriyle tehdit edildi. İspanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise İspanyol polisinin Katalanlara saldırdığını gösteren görüntülerin ‘kurmaca’ olduğu iddia edildi. Avrupa Birliği “Bu İspanya’nın iç meselesi” diyerek konuya karışmayı reddediyorsa da Puigdemont’a göre “Açıktan şiddet gösterilen bu durum tüm Avrupa’nın işi”.

Katalonya Özerk Bölgesi dün, İspanya’dan ayrılmayı oylamak üzere ‘bağımsızlık referandumu’na gitmişti.

Referandumun İspanya Anayasası’na göre ‘yasal olmadığını’ iddia eden İspanya ise oy kullanmaya giden Katalonya vatandaşlarına saldırmıştı.


Yüzde 90 ‘bağımsız Katalonya’ dedi


Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont, dün saldırılara ‘rağmen’ gerçekleştirilen ve yüzde 90 oranında ‘Evet’ oyu çıkan oylama sonrasında “bağımsız bir devlet kurmalarının meşru olduğunu” açıklamıştı.

Katalonya’da oy vermeye giderken İspanyol polisi tarafından engellenmeye çalışılan bir kadın

İspanya’dan tehdit: Eğer Katalonya bağımsızlıkta ısrar ederse özerkliği askıya alırız

Bugün, anayasasının 155. maddesi uyarınca ‘bazı durumlarda’ Katalonya’nın bağımsızlığını ‘askıya alma yetkisi’ bulunan İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala, ‘bu yetkiyi kullanabileceklerini’ söyledi:

Anayasa’nın 155. maddesi belli. Kanunların gücünü bütünüyle kullanacağız. Görevimiz sorunları çözmek ve bazı önlemler can yakıcı olsa bile bunu yapacağız. Eğer birisi bağımsızlık ilan ederse, onlara yapamayacaklarını söylemek zorundayız.

İspanya Dışişleri Bakanı: Polisin saldırdığını gösteren görüntüler ‘kurmaca’

İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, İspanyol polisinin Katalonya halkına saldırdığı görülen görüntülerin ‘kurmaca olduğunu’ iddia etti.

Dastis, “İddia edildiği gibi orantısız bir şiddet yok, internette yayılan görseller fake (kurmaca)” dedi.

İspanyol polisi Katalonya’da oy vermeye çalışan vatandaşlara ‘saldırırken’

Avrupa Birliği İspanya’yı destekledi: Seçim yasa dışı

Bunun yanında Avrupa Birliği (AB) de konu ile ilgili resmi bir açıklama yayımlayarak, üyesi olan İspanya’yı destekledi.

Puigdemont’un ‘göreve çağırdığı’ devletler üstü kuruluşlardan olan AB’den yapılan açıklamada, “İspanya Anayasası’na göre oylamanın yasal olmadığı, bunun İspanya’nın iç meselesi olduğu” ifade edildi.

Puigdemont: Bu, İspanya’nın değil tüm Avrupa’nın sorunu

Puigdemont ise “açıkça şiddet uygulanan bu durumun sadece İspanya’nın iç meselesi değil, bütün Avrupa’nın sorunu olduğunu” belirtti.

Katalonya’ya destekler

Venezuela lideri Nicolas Maduro, Britanya İşçi Partisi Jeremy Corbyn, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi birçok kişi ve kuruluş ise “Katalonya’daki insanların özgür iradesinin şiddet ile baskılanmaya çalışılmasını” eleştirdi.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
Meltem Cumbul'dan Kaplanoğlu açıklaması: Güçlüleri tutup zayıfları hor görenle ellerim dost olamaz
Next post
Kamerun'da Anglofon bölgesinin bağımsızlık ilanına saldırı: En az sekiz kişi yaşamını yitirdi