Ana SayfaGüncelJaponya’da erken genel seçim: Başbakan Abe sandıktan güçlenerek çıkıyor

Japonya’da erken genel seçim: Başbakan Abe sandıktan güçlenerek çıkıyor

HABER MERKEZİ – Japonya’da Başbakan Şinzo Abe’nin çağrısıyla gidilen erken genel seçimde oy verme işlemi sona erdi. Sandık çıkış anketlerine göre Abe liderliğindeki Liberal Demokratlar’ın (LDP) oluşturduğu koalisyon, parlamentoda üçte iki çoğunluğu sağlıyor.

Japonya’da Başbakan Şinzo Abe’nin çağrısıyla gidilen erken genel seçimlerde oy verme işlemi tamamlandı.

Sandık çıkış anketlerine göre, Abe başkanlığındaki Liberal Demokrat Parti ve küçük ortağı Komeito’nun oluşturduğu koalisyon, parlamentodaki 465 sandalyeden yaklaşık 311’ini kazanıyor.

Yarın açıklanması planlanan resmi sonuçlarda sonucun değişmemesi durumunda LDP’nin Komeito ile oluşturduğu koalisyon, parlamentodaki üçte iki oranındaki “süper çoğunluğu” elde etmiş olacak.

Böylelikle 2012’den bu yana başbakan olan Abe, Japonya’nın en uzun süre görev yapan başbakanı olmuş olacak.

Öte yandan Abe’nin seçimden güçlenerek çıkması, önümüzdeki sene Eylül ayında yapılacak LDP başkanlık seçimlerini de 3. kez kazanmasını büyük ölçüde garantilemesi anlamına geliyor.

Hedef anayasayı değiştirmek

Üçte iki barajı, Japonya’nın 2. Dünya Savaşı sonrası yapılan barış yanlısı anayasasını değiştirmek isteyen Abe için kilit önem taşıyor.

Abe, üçte iki barajını geçerek Japonya’da orduyu sadece ‘savunma’ ile kısıtlayan anayasada değişiklik yapabilecek.

Yapılması planlan bu değişikliğin nedeni ise Kuzey Kore’nin Japonya’yı nükleer füzeyle “suya batırma” tehdidinde bulunması.

Pyongyang, şu ana kadar Japonya’nın Hokkaido adası üzerinden iki balistik füze göndermişti.

Erken seçim kararı

Normal takvime göre Japonya’da seçimlerin önümüzdeki yıl yapılması gerekiyordu.

Ancak Japonya Başbakanı Abe, ekonomiyi canlandırmak için ve ‘ülkeyi bekleyen krizlere karşı yeni bir vekaletnameye ihtiyacı olduğunu’ söyleyerek, 25 Eylül’de erken seçim açıklaması yapmıştı.


Bu haber, DW Türkçe ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.