Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlar müftülük yasasına karşı nöbetteydi: ‘Bu yasalar böyle geçmez’

Kadınlar müftülük yasasına karşı nöbetteydi: ‘Bu yasalar böyle geçmez’

HABER MERKEZİ – Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı Kadıköy’de nöbet eylemi düzenleyen kadınlar, “Kadıları toplumsal baskı altına almak istiyorlar buna karşı hep birlikte ses çıkartıyoruz” dedi.

Kadınların tepkisiyle karşılaşan ve tartışma yaratan, il ve ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” geçtiğimiz haftalarda İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.

Kadınlar tarafından özellikle cinsel saldırı ve çocuk yaşta zorla evliliklerin önünü açacağı için karşı çıkılan tasarıya ilişkin geçtiğimiz hafta konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” demişti.

Yüzden fazla kadın ve LGBTİ örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Bu Yasalar Böyle Geçmez Kampanya Grubu, bu yasaya karşı bugün Kadıköy’de bulunan Khalkedon Meydanı’nda iki saatlik nöbet eylemi düzenledi.

Kadınlar meydana ışıklı tabela üzerinde “Birlikte güçlü”, “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez” ve “Müftülük yasası geri çekilecek” yazan pankartlar astı.

‘Bu nikah kıyılamaz’

Kadınlar “Kadınlar can meclis nikah derdinde”, “Müftülük yasasına itirazım var”, “Müftü yasası değil yaşamak istiyoruz”, “Müftülere resmi nikah yetkisi eşitsizliğin garantisi”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle”, “Bu nikah kıyılamaz” dövizleri taşıdı.

Çok sayıda kadının katıldığı eylemde sık sık, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Bu yasalar böyle geçmez”, “Müftülük yasası geri çekilsin”, “Eşitsiz yaşamaktan bıktık usandık” sloganları attı.

Nöbetteki kadınlara Kadıköy halkı da destek verdi.

‘Kadın erkek eşitliğini temel almayan yasayı geri çekin’

Meclisin kadınları duymazdan geldiğini belirten kadınlar, “Çünkü biliyorlar dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” dedi ve şunları vurguladı:

Kadın erkek eşitliğini temel almayan bu yasayı geri çekin. Bizim hakkımızda yasa yapmak isteyenlere, biz kadınların güçlü olduğunu göstermek için ses çıkartıyoruz. Kadınları toplumsal baskı altına almak istiyorlar buna karşı hep birlikte ses çıkartıyoruz.

‘Kadınların birbirini duyması bizim umudumuz’

Eylemde ayrıca yasanın meclisten geçirilmesini egellemek amacıyla kadın milletvekillerine gönderilen mektup da okundu.

Mektupta “Sizler içerisinde açıklama okuyan, kadınların fişlendiği meclisin birer kadın üyesisiniz. Kadınların birbirini duyması bizim umudumuz” ifadeleri yer aldı.

Mektubun okunmasının ardından kadınlar alkışlar, sloganlar ve kadın şarkıları eşliğinde oturma eylemi gerçekleştirdi. Nöbet, alkışlar ve sloganlarla sona erdi.


Kaynak: Jin News