Ana SayfaKadınKadınlar, ‘Taciz Batılı problemidir’ deyip kendini ‘aklayan’ Çin’e ülkedeki taciz oranını hatırlattı

Kadınlar, ‘Taciz Batılı problemidir’ deyip kendini ‘aklayan’ Çin’e ülkedeki taciz oranını hatırlattı

HABER MERKEZİ – Çin’de devlet gazetesi, “tacizin Batılı bir problem olduğunu” yazdı. Propagandif ve cinsiyetçi haber, üniversiteli genç kadınların üçte birinin, işçi kadınların ise yüzde 70’inin tacize maruz bırakıldığı bilinen ülkede ve uluslararası kamuoyunda tepki topladı.

Oscar ödüllü yapımcı Harvey Weinstein’a son 30 yıl içerisinde aralarında oyuncuların da bulunduğu çok sayıda kadın tarafından cinsel taciz suçlaması yöneltildiği ortaya çıkmıştı.

Weinstein’a yönelen suçlamaları ve #MeToo* (Ben de) çalışmasını konu alan bir haber yayımlanan Çin’in İngilizce devlet gazetesi China Daily, “tacizin Batılı bir problem olduğunu, Çin’in ‘gelenekleri’ sayesinde asla ülkede böyle bir şey olmayacağını” yazdı.

Cinsiyetçi makaleyi yayımlayan gazetede, “Çinli erkekler kadınlarını korumak konusunda eğitilir. Kadınlara uygunsuz davranmak, cinsel taciz de dahil olmak üzere, Çin’in geleneksel değerlerine aykırıdır” ifadelerine yer verdi.

“Her yere nüfuz etmiş bir kadın düşmanlığı var”

Çinli kadınlar ve uluslararası kamuoyu, maruz bırakıldıkları tacizleri anlatarak sosyal medyadan ‘Çin’in propagandasını yapmakla yükümlü olan’ gazeteye tepki gösterdi.

Guardian’ın haberine göre “Büyük Birader’e İhanet Etmek: Çin’in Feminist Direnişi” isimli kitabın yazarı Leta Hong Fincher konu hakkında şöyle konuştu:

Çin’in komünist toplumu içerisinde her yere nüfuz etmiş bir kadın düşmanlığı var. Bir de buna hükümetin feminizme karşıtlığını ekleyin. Bir adım atmak isteyen her feminist büyük bir risk almak zorunda. Ayrıca medya da geleneksel cinsiyet rollerini dayatıyor: Kadınlar iyi eş, iyi anne olmalı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin Başkanı Sophie Richardson “Çin’i diğer toplumlardan ayıran ağır sansür! Bütün yerlerde yoğun bir taciz var” dedi.

Çin’de taciz, kadınlara yönelik baskı ve şiddet

Çin’de anketlere göre üniversite öğrencilerinin üçte biri, kadın işçilerin yüzde 70’i tacize uğradıklarını ifade ediyor.

8 Mart 2015’te, Uluslararası Kadın Günü’nde beş feminist, üzerinde tacize karşı yazılar yazan broşür dağıtmayı planladıkları için tutuklandı.

Ülkede ilk “aile içi şiddet” yasası 2015’te çıkarken, birçok hak savunucusu yasanın hala uygulanmadığını belirtiyor.

Polis, ‘aile içi mevzuu’ diyerek çoğu şiddet vakasına müdahale etmiyor.


MeToo/ Ben de: Kadınların sosyal medya mecralarında maruz bırakıldıkları taciz olaylarını anlatarak diğer kadınları güçlendirmeyi ve dayanışmayı amaçladıkları kampanya.
Karınca Dış Haberler