Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlar yarın müftülük yasasına karşı nöbette: İtirazımızı yükseltelim

Kadınlar yarın müftülük yasasına karşı nöbette: İtirazımızı yükseltelim

HABER MERKEZİ – Kadınlar, uzun süredir tartışılan ve yarın Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenilen müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı nöbet çağrısı yaptı.

Kadınların tepkisiyle karşılaşan ve tartışma yaratan, il ve ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” geçtiğimiz haftalarda İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.

Kadınlar tarafından özellikle cinsel saldırı ve çocuk yaşta zorla evliliklerin önünü açacağı için karşı çıkılan tasarıya ilişkin geçtiğimiz hafta konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” demişti.

Tasarının yarın (17 Ekim) Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerekiyor.

Yüzden fazla kadın ve LGBTİ örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Bu Yasalar Böyle Geçmez Kampanya Grubu ise ne olursa olsun yasaya geçit vermeyeceklerini açıkladı.

‘Müftülük yasasına itirazı olanlar’ buluşuyor

“Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez” diyen kadınlar “Müftülük yasasına itirazım var” diyen herkesi nöbete çağırdı.

Kadınlar 17 Ekim’de gün boyunca sabah saat 10.00’dan itibaren bulundukları her yerde tasarıya karşı #MüftülükYasasınaİtirazımVar tagi ile yasaya karşı tepkilerini çağırmaya davet etti.

Akşam 18.00’de ise yasa tasarısının Meclis gündemine gelip hızlıca geçirilmesi ihtimaline karşı İstanbul’da Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda “kadın nöbeti” tutacaklar.

İtirazı yükseltmek için neler yapılabilir?

Kadınlar tarafından yapılan açıklamada ayrıca mücadele için şu önerilerde bulunuldu:

İtirazımızı yükseltmek için ne mi yapabiliriz?

1) Kent meydanlarında #MüftülükYasasınaİtirazımVar nöbetleri düzenleyebiliriz, ya da var olan nöbetlere katılabiliriz. (İstanbul’da saat 18.00’de Kadıköy Khalkedon meydanı’nda olacağız!)

2) Bulunduğumuz yerde yasaya itirazlarımızı anlatan konuşmalar yapıp paylaşabiliriz. Bu bağlamda kadın milletvekillerine ‘bu yasaya engel olun’ diyerek gönderdiğimiz (ekteki) mektubu kamusal yerlerde okuyup videosunu #MüftülükYasasınaİtirazımVar etiketiyle paylaşabiliriz.

3) Yasaya karşı pankartlar hazırlayıp asabiliriz.

4) Kartonlara, kağıtlara, tavalara, duvarlara, elimize, aklımıza gelen her yere; “Müftü Resmi Nikah Kıyamaz/ Bu Yasalar Böyle Geçmez”, “Eşitsiz Yasaları Kabul Etmiyoruz, Bu Yasalar Böyle Geçmez”, “Çocuk yaşta evlilik istismardır! İstismarı aklama, suça ortak olma! Bu Yasalar Böyle Geçmez”, “Müftülere resmi nikâh yetkisi eşitsizliğin garantisi Bu Yasalar Böyle Geçmez”… yazarak fotoğrafları #MüftülükYasasınaİtirazımVar etiketiyle paylaşabiliriz.

5) Yasaya karşı kısa videolar çekip paylaşabiliriz.

Previous post
Hak savunucuları için Almanya'da eylemler: 'Suçlamalar absürd, serbest bırakın'
Next post
Bakanlar Kurulu sonrası açıklama: OHAL'in 3 ay daha uzatılması kararı alındı