Ana SayfaBilim ve TeknolojiKadınların orgazm olmak için ‘şalteri indirme’ye ihtiyacı yok

Kadınların orgazm olmak için ‘şalteri indirme’ye ihtiyacı yok

HABER MERKEZİ – NewScientist sitesinde aktarılan bilimsel çalışmaya göre kadınlar orgazm doruğu esnasında acıyı daha az hissediyor ve orgazm için “şalter indirme”ye ihtiyaç duymuyorlar. Cinsel uyarım ve orgazm esnasında beyin aktivitesini inceleyen çalışmaların hem kadın orgazmını anlamada hem de duygu durum bozuklukları da dahil olmak üzere çalışmanın beyindeki “haz” işlevlerini anlamak için yol açıcı olduğu belirtiliyor.


Helen Thomson

Çeviri: Ayşecan Ay


Orgazmda beyin aktivitesine dair bugüne dek yapılmış en ayrıntılı araştırma, orgazm doruğuna erişmenin  kadınların neden daha az acı duymasına yol açtığını buldu ve “şalteri indirme”nin gerekli olmadığını gösterdi.

Beyni orgazm sırasında incelemek kolay değil. Newark, New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nden Nan Wise “fMRI gibi bir beyin tarama cihazı seksilikten en uzak yer” diyor. “Gürültülü, klostrofobik ve soğuk.” Üstüne üstlük kafanızı oynatmama meselesi var –bir bozuk paranın eninden birazcık fazla bir hareket bile veriyi işe yaramaz kılabilir.

Bu engellere rağmen Wise ve meslektaşları, bir fMRI tarayıcısında uzanıp orgazm olana dek kendi kendilerini uyaracak 10 heteroseksüel kadınla çalıştılar. Daha sonra deneyi katılımcıların bu defa partnerlerinin uyardığı şekilde tekrarladılar.

Wise’ın kullanıcıya göre uyarlanabilen kafa sabitleyicileri, ekibin, orgazmdan hemen önce, orgazm sırasında ve orgazmdan sonra ne olduğunu görmek üzere beyin aktivitesini 20 saniyelik aralıklarla takip etmesine olanak tanıdı.

Acı giderimi

1985’te, Wise’ın meslektaşları Beverly Whipple ve Barry Komisaruk, öz-uyarım ve orgazm sırasında kadınların, parmaklarının acı verici bir şekilde sıkıştırılmasını fark etme olasılıklarının daha düşük olduğunu ve bu acıya daha fazla dayanabildiklerini keşfetti. Kadınların acıya dayanma becerisinin uyarım sırasında yüzde 75 arttığını, kadınların acıyı fark ettikleri sıkıştırılma seviyesinin ise iki katın üzerine çıktığını buldular.

Bugünse Wise’ın ekibi bunun nedenini açıklıyor. Orgazm anında beynin dorsal raphe çekirdeğinin bulunduğu alan daha aktif hale geliyor. Bu bölge, beyin kimyasalı serotoninin salgılanmasını kontrol etmekte rol oynuyor. Serotonin, analjezik görevi görerek acı duyusunu azaltabiliyor.

Wise’ın ekibi ayrıca, acıyı salt düşünce yoluyla kontrol etmemize yardımcı olduğu düşünülen beyin sapı sistemlerinin bir parçası olan cuneiform çekirdeğinde aktivite patlaması gözlemledi.

Birlikte düşünüldüğünde bu aktivite kadın orgazmının acıyı hafifletici etkisini –en azından kısmen- açıklıyormuş gibi görünüyor.

Şalter inmiyor, kalkıyor

Wise’ın ekibi ayrıca, kadın beyninin orgazm sırasında “şalteri indirdiği” varsayımını alaşağı eden bir bulgu elde etti.

2005’te Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nden Gert Holstege 13 kadının dinlenirken, orgazm taklidi yaparken ve partnerleri tarafından uyarılarak orgazm olurken beyin aktivitelerini incelemek için PET tarayıcı kullandı. Beynin dinlenme sırasındaki durumuyla kıyaslandığında, orgazm sırasında duyusal bölgelerdeki aktivite artarken, duyguyla ilgili bölgeler de dâhil olmak üzere pek çok bölgedeki aktivitenin düştüğü gözlemlenmişti.

Bu bulgudan hareketle kadınların orgazma ulaşabilmek için endişelerden ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşması gerektiği ileri sürülmüştü. Evrimsel bir bakış açısından, soyunu devam ettirme fırsatı bireyin ilk başta hayatta kalmasından daha önemli olduğu için beyin duygusal alanlarının şalterini indirebilirdi.

Fakat bu yeni araştırma tam tersini gösterdi: hareket, duyular, bellek ve duygulardan sorumlu alanların tamamındaki beyin aktivitesi orgazma doğru tedricen artıyor, bu esnada aktivite doruğa ulaşıp sonra tekrar azalıyordu. Wise, “Orgazm sırasında beyin bölgelerinin deaktive olduğuna ilişkin bir bulguya rastlamadık” diyor.

İki çalışma arasındaki fark, PET’in, fMRI tarayıcılarının aksine beyin aktivitesinin ancak kısa süreler boyunca küçük bir anlık görüntüsünü alabiliyor olmasından kaynaklı olabilir.

Daha iyi kavramak için

Acı duyusunun orgazm sırasında neden azaldığı veya erkeklerin de aynı olguyu deneyimleyip deneyimlemedikleri henüz bilinmiyor. Beyinde hazzı hissedebilmek için, acıyı işleyen sinirsel devrelerin zayıflaması gerekiyor olabilir.

Whipple, kadın orgazmının acıyı hafifletici etkilerinin doğumla ilişkili olabileceğini ileri sürüyor. Whipple’ın araştırmasında, bebeğin başı doğum kanalından çıktığında acı duyarlılığının düştüğü öne sürülüyor. Dolayısıyla vajinal uyarılma, annelerin, doğumun nihai aşamalarıyla baş etmelerine yardımcı olmak için acıyı azaltıyor ve bebekle ilk bağın kurulmasını teşvik ediyor.

Wise’a göre, uyarılma ve orgazm sırasında neler olduğunu inceleyebilmek, anhedoni (hazzı deneyimleyememe) gibi duygu durum bozukluklarına sahip kişilerin daha iyi kavranması ve tedavisinde kullanılabilir. “Beyinde hazza dair o kadar az şey biliyoruz ki temellerini daha yeni öğreniyoruz.”

Bu tür deneylere katılmanın nasıl bir şey olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Wise, insanların genellikle katılımcılarının teşhirciler olduğunu düşündüğünü söylüyor fakat dediğine göre durum öyle değil. “Bu yönden hoşlanan bazı kadınlar gerçekten var ama çoğu bunu güçlendirici bulduğu için yapıyor. Bazıları orgazm olmakta zorlanıyor, bazıları zorlanmıyor. Bu deneydeki katılımcılarımızdan biri, makinenin içinde iki müthiş orgazm yaşayan 74 yaşında bir kadındı. Ona ‘Yürü be kızım!’ dedim.”


Bilimsel makale referansı: Journal of Sexual Medicine, DOI: 10.1016/j.jsxm.2017.08.014 

KaynakNewScientist


Gazete Karınca
Previous post
İspanya, Katalonya'nın özerkliğini askıya alıyor
Next post
Rakka’da ‘özgürlük’ açıklamasını YPJ yaptı: Zaferi tüm dünya kadınlarına armağan ediyoruz