Ana SayfaDünyaKamerun’da Anglofon bölgesinin bağımsızlık ilanına saldırı: En az sekiz kişi yaşamını yitirdi

Kamerun’da Anglofon bölgesinin bağımsızlık ilanına saldırı: En az sekiz kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Kamerun’un Anglofon bölgesindeki gruplar, sembolik olarak bağımsızlık ilan etti. Polisin protestolara gerçek mermiler sıktığı söylenen olaylarda, şu ana kadar en az sekiz kişi hayatını kaybetti.

Kamerun’un Anglofon (İngilizce konuşulan) bölgesindeki gruplar, Kamerun’un Fransız ve İngilizce konuşulan bölgelerinin birleşmesinin yıldönümü olan 1 Ekim’de “Ambazonya” adını verdikleri devleti kurarak, bağımsızlık ilan etti.

Tek taraflı bağımsızlık ilan eden İngilizce konuşan Kamerunlular, polisin saldırılarıyla karşılaştı.

Muhalif Sosyal Demokrat Cephe’nin liderlerinden Joshua Osih, AFP’ye yaptığı açıklamada polis güçlerinin protestoculara gerçek mermiler sıktığını söyledi.

Reuters’ın haberine göre olaylarda en az sekiz kişi hayatını kaybetti.

Bölgedeki Kamerunlular, Kasım ayından bu yana ayrımcılığa karşı protesto gösterileri düzenliyordu.

“Artık Kamerun’un kölesi olmayacağız”

Sembolik bağımsızlık ilanı, kendisini Ambazonya’nın “devlet başkanı” olarak tanımlayan ayrılıkçı liderlerden Sisiku Ayuk tarafından Pazar günü sosyal medya üzerinden yapıldı.

Ayuk, “Artık Kamerun’un kölesi olmayacağız. Bugün, mirasımız ve topraklarımız üzerindeki özerkliğimizi güçlendiriyoruz” dedi.

Hükümet güçleri, 1 Ekim’de bağımsızlık ilan edileceğinin açıklanmasının ardından başta ülkenin güneybatısındaki Buea ve kuzeybatıdaki Bamenda kentleri olmak üzere, İngilizce konuşulan bölgelerine asker sevk etmişti.

Cuma gününden bu yana bu bölgelerde internete erişimde büyük zorluklar yaşandığı yaşandığı da bildiriliyordu.

Kamerun Devlet Başkanı şiddeti kınadı

Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya, sosyal medyadan “Sorumlusu kim olursa olsun tüm şiddet eylemlerini kınadığını” açıkladı.

Avrupa Birliği de tarafları sorumluluğa, hukukun üstünlüğüne saygılı olmaya ve şiddet eylemlerinden kaçınmaya çağırdı.

Çatışmanın kökenine dair

Kamerun’da yaklaşık 22 milyon kişi yaşıyor ve nüfusun çoğunluğunu Frankofonlar (Fransızca konuşanlar) oluşturuyor. Nüfusun beşte birlik bir kısmı ise İngilizce konuşuyor.

Yaşanan çatışmanın kökeni 1961 yılına dayanıyor.

O yıl içinde İngiltere himayesi altındaki Güney Kamerun, Fransa’dan 1960 yılında bağımsızlığını kazanan Kamerun ile birleşme kararı aldı; Birleşik Kamerun’da İngilizce ve Fransızca iki resmi dil olarak kabul edildi.

Anglofon azınlık, uzun yıllardır Kamerun’un petrol gelirlerinin adil dağıtılmadığını ve kendilerine yönelik ayrımcılık yaptığını öne sürüyor.

Son yaşanan gerginlik ise Kasım ayında başladı.

Anglofon azınlık özellikle eğitim ve yargı sisteminde kendilerine Fransızca dili ve kültürü dayatıldığı gerekçesiyle protesto eylemleri düzenlendi.

Anglofonların çoğunluğu, Kamerun’un 1961’deki birleşmeden sonra kısa bir süre boyunca yürürlükte kalan federal sisteme geri dönmesini talep ediyor. Ancak merkezi yönetim bu talepleri kabul etmiyor.


Bu haber Reuters ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.

 

Previous post
İspanya inkar edip tehdit etti, AB 'karışmadı', Katalonya ise bağımsızlıkta kararlı
Next post
Deyr ez Zor'da son durum: DSG ilerliyor, Suriye ordusu Palmira yolunda 'sıkıştı'