Ana SayfaKadınKanada’da sağlık yetkililerine ‘yerli kadınları zorla kısırlaştırdıkları’ iddiası ile dava açıldı

Kanada’da sağlık yetkililerine ‘yerli kadınları zorla kısırlaştırdıkları’ iddiası ile dava açıldı

HABER MERKEZİ – Kanada’da yerli, engelli, akli dengesi yerinde olmayan kadınların ‘zorla kısırlaştırdıkları’ on yıllardır biliniyordu. Saskatoon’da yerli kadınların benzeri bir muameleyle milenyumda da yüzleştikleri iddiası sonrası, iki kadının verdiği ifadelerin ardından bölgedeki sağlık yetkililerine toplu dava açıldı.

Kanada’daki Saskatoon’da, Saskatchewan Hastanesi’nde uygulanan ‘zorunlu kısırlaştırmalar’ 2015’te bölgedeki birkaç kadının yerel medyaya tüplerinin zorla bağlandığını söylemesi ile gündeme gelmişti.

Yerli bir doktor ve avukat, geçtiğimiz Haziran’da zorla kısırlaştırılan kadınların deneyimlerine yer verdikleri bir rapor yayımlamıştı.

Saskatoon bölgesi Sağlık Bakanlığı yetkilisi yazın yayımlanan raporlar ile ilgili “Bu gösteriyor ki hala sağlık sistemimizde ırkçılık var, bunun farkındayız. Hiçbir kadın yaşadıklarınızı yaşamalalı” demişti.

Rapordan sonra iddiaları dosyalaştıran ve iki kadın adına davayı açan avukat Alisa Lombard, sonuncusu 2010’da olmak üzere en az 40 benzer deneyim duyduğunu söyledi.

Tanıklıklar ile yetkililere dava

Saskatoon’daki Saskatchewan Hastanesi’nde ‘zorla kısırlaştırıldıkları’nı iddia eden iki kadının tanıklığı ile Saskatoon’daki sağlık yetkililerine toplu dava açıldı.

Şikayetçi olan kadınlardan biri, 2001’de oğlunu dünyaya getirdikten sonra personelin fallop tüplerinin bağlanması önerisini reddettiğini dile getirdi.

Yerli kadın, buna rağmen hala operasyon dolayısıyla güçsüz durumdayken tekerlekli sandalye ile ameliyat odasına götürüldüğünü ve tüplerinin bağlanarak kısırlaştırıldığını öne sürdü.

Diğer kadın ise doktorun acil sezaryene alınmak üzereyken tüplerinin bağlanmasını önerdiğini, o sırada zaten epidüral ile uyuşturulmuş olduğunu ve büyük bir acı çektiğini söyledi.

2008’de gerçekleşen olay için kadın, prematüre olan oğlu ile ilgili de endişeleri de olduğu için, o sırada doğru iradeyi gösterecek durumda olmadığını belirtti.

Davaya bakan avukat Alisa Lombard konu ile ilgili şöyle konuştu:

Kendinize sormalısınız, bu nasıl oldu? Bu insanların iradesinin alıkonmasıdır, insan hakları ihlalidir. Çocuk sahibi olma ya da olmama kararı insanın kendisine aittir. Bu engellenen, etkilenen ya da zorlanılan bir karar olmamalı.

Ne olmuştu?

Tarihçilere göre Kanada’da yerli kadınlara yönelik zorla kısırlaştırma operasyonları on yıllardır yapılıyor.

1928’de Alberta Bölgesi’nde akli dengesi yerinde olmayan ya da engelli olanları kısırlaştırmaya yönelik bir yasa kabul edilmişti.

Aborijinler de dahil olmak üzere yasa 1972’de kaldırılana kadar 2 bin 800 kadın kısırlaştırıldı.

1933’de aynı yasayı geçiren Kanada’daki İngiliz Kolombiyası’ndan yetkililer, yaklaşık 400 kişinin kısırlaştırıldığını açıklamıştı.