Ana SayfaDünya‘Kanunun üstünde değil’: Mahkeme, kirliliği yaratanları koruyan Trump’a ‘dur’ dedi

‘Kanunun üstünde değil’: Mahkeme, kirliliği yaratanları koruyan Trump’a ‘dur’ dedi

HABER MERKEZİ – ABD’de bir federal yargıç, başkan Donald Trump’ın petrol ve gaz çıkarımı esnasında kullanılmasını önerdiği ve metan gazı emilimini arttıracak düzenlemeyi reddetti. Yargıç İçişleri Bakanlığı’na Obama dönemindeki uygulamalara geri dönülmesi emri verirken Biyolojik Çeşitlilik Merkezi Avukatı Michael Saul, “Trump kanunun üstünde değildir, mahkeme onun ‘kirliliği yaratanları’ korumaya yemin ettiği insanların önüne koymasını engelledi” dedi.

Her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) sızıntılar dolayısıyla havaya karışan yaklaşık 330 milyon dolarlık metanın, yıl boyu 5 milyon evin enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor, bunun yanında ise çevreyi kirletiyor.

Geçtiğimiz sene Kasım’da, ABD’nin bir önceki başkanı Barack Obama tarafından ‘küresel ısınmanın birincil nedeni metan gazı emilimi’ni azaltmaya yönelik bir düzenleme getirilmişti.

Düzenleme enerji şirketlerini, petrol ya da doğal gaz çıkarma tesislerindeki üretim sırasında ‘yakılan metan gazını kontrol altına’ almaya zorluyordu.

“Metan gazı emilimini azaltan Obama dönemi uygulamasına itiraz için mantıklı sebep yok”

Guardian’ın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, ülkelerin küresel ısınmayı yavaşlatmak amacıyla imzaladığı Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesi üzerine bu düzenlemeyi de değiştirmek istemişti.

Şirketlerin ‘harcamalarını’ çevreden öne koyan yaklaşımı ile eleştirilen Trump’ın yeni düzenleme teklifi, ‘karmaşık’ olduğu gerekçesi ile İçişleri Bakanlığı tarafından 2019’a ertelenmişti.

Dün, Kaliforniya eyaletindeki San Francisco kentinde federal yargıç Elizabeth Laporte, düzenlemenin ‘tamamen değiştirilmek’ üzere İç İşleri Bakanlığı’na geri gönderilmesi ve Obama dönemindeki uygulamalara devam edilmesi hükmünü verdi.

Laporte kararında “Trump yönetimi Obama dönemindeki uygulamanın değişmesi için mantıklı hiçbir sebep gösterememiştir” diyerek ‘acilen’ yeni bir düzenleme getirilmesini önerdi.

“‘Kirliliği yaratanları’ halkın önüne koyan Trump’ın önüne geçildi”

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi Avukatı Michael Saul, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Mahkemelerin ABD’lileri petrol ve gaz üretimi sırasında ortaya çıkan kirlilikten koruması çok güzel. Çünkü Trump bu konuda kesinlikle el çekti. Metan kanunu kamu sağlığına kirlilik yoluyla verilen zararın ve birçok verginin boşa verilmesinin önüne geçiyor. Trump kanunun üstünde değildir, mahkeme onun ‘kirliliği yaratanları’ korumaya yemin ettiği insanların önüne koymasını engelledi.

Sadece ABD ve Suriye kaldı: Nikaragua Paris İklim Anlaşması’nı imzalayacak


Karınca Dış Haberler

 




Önceki Haber
Ayşe Öğretmen sözlerinin arkasında: Bundan sonra da her şartta çocuklardan yana olacağım
Sonraki Haber
Dünyanın bütün kurbağaları birleşin!