Ana SayfaDünyaKatalonya Başkanı: Bağımsızlığa hak kazandık ancak ilanı ertelemeliyiz

Katalonya Başkanı: Bağımsızlığa hak kazandık ancak ilanı ertelemeliyiz

HABER MERKEZİ – Katalonya Özerk Bölgesi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumunun resmi sonuçlarına göre yüzde 90.18’le ‘Evet’ çıkmasının ardından Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, ‘bağımsızlığa hak kazandıklarını’ söyledi ve İspanya hükümeti ile diyalog için Katalan Parlamentosu’ndan ilanı ertelemelerini istedi.

Katalonya 1 Ekim’de İspanya’nın itirazlarına ve polis müdahalesine rağmen 1 Ekim’de bağımsızlık referandumuna gitmişti.

Katalonya Özerk Yönetimi, 6 Ekim’de referandumunun resmi sonuçlarını duyurmuş ve sandıklardan 90.18’le ‘Evet’ oyu çıktığını açıklamıştı.

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından konuşan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Katalonya’nın bağımsızlığının gerçekleşmeyeceğini savunmuş ve bunu engellemek için gerekirse Katalonya’nın özerklik statüsünü de askıya alabileceklerini söylemişti.

Bugün ise Katalan Parlamentosu’nda konuşan Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlığa hak kazandığını ancak Madrid hükümeti ile diyalog için ilanın ertelenmesini istedi.

Carles Puigdemont, “Katalonya, bağımsız devlet olma, dinlenme ve saygı duyulma hakkını elde etti” diye konuştu.

“Katalan halkının, Katalonya’nın bağımsız bir devlet haline gelmesine yönelik iradesini” parlamentoya sunan Katalan lider, “Diyalog süreci başlatmak için bağımsızlık ilanının birkaç haftalığına ertelenmesini öneriyoruz” dedi.