Ana SayfaDünyaKatalonya’da referandum | Polisin saldırılarına rağmen halk sandığa gitti, oy verme işlemi sonuçlandı

Katalonya’da referandum | Polisin saldırılarına rağmen halk sandığa gitti, oy verme işlemi sonuçlandı

HABER MERKEZİ – İspanyol polisinin engelleme girişimine rağmen başlayan Katalonya’daki bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi sona erdi. Oy verme işlemini engellemek için polis okullarda sandıklara el koydu ve oy kullanmak için okullara giden seçmenlere saldırdı. Saldırılar sırasında 761 kişi yaralandı.

Katalonya Özerk Bölgesi’nin birçok noktasında yapılan bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi sona erdi.

İspanya’nın “yasadışı” ilan ettiği oylama için Barcelona’da bulunan ulusal polis, yerel saatle 09:00’da oylamanın başlaması ile kentte referandum noktası olarak belirlenen okullara girilerek sandıklara el kondu.

İspanya İçişleri Bakanlığı, Twitter üzerinden el konulan sandıkların fotoğraflarını paylaşarak, “polis Katalonya’da görevine devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Reuters, bu noktada polisin Katalanlara yönelik polis müdahalesinde de bulunduğunu aktardı.

761 yaralı

Guardian’ın haberine göre Katalan Sağlık Birimi, polislerin saldırısı sonucu 761 kişinin yaralandığını açıkladı.

Saldırılarda en az bir kadının da yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Oy verme noktalarında internetin kesildiği de bildirildi.

Öte yandan birçok Katalan, sandıkların kurulacağı okul ya da diğer binaları işgal ederek, polisin bu yerleri seçime kapatmasına engel olmaya çalıştı.

Katalan yetkililer sandıkların yüzde 70’nin açık olduğunu belirtti.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı: ‘Bağımsızlık ilanının kapısı açıldı’

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık referandumunda oy işleminin sona ermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Tek taraflı bağımsızlık ilanının kapısının açıldığını ifade eden Puigdemont, “Katalonya yurttaşlarının bağımsız bir devlete sahip olma hakkını kazandığını” söyledi,

Puigdemont, seçim merkezlerindeki polis şiddetine de değindi.

İspanyol hükümetinin Katalonya ilişkilerinde utanç dolu bir sayfa yazdığını söyleyen Puigdemont, “Biz Katalanlar, Avrupa’da sesimizin duyulma hakkını kazandık” diye konuştu.

Öte yandan, referandumun resmi sonuçlarının birkaç gün içerisinde açıklanmasının ardından parlamentoya iletileceği bildirildi.

İspanya’dan AB’ye teşekkür

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya bağımsızlık referandumundaki oy verme işleminin tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Rajoy, İspanyol polisinin yasaları savunmasından dolayı kutladı ve Avrupa Birliği’ne verdiği destek için teşekkür etti.

“Çoğunluğun referandumda oy kullanmadığını ve yasalara uyduğunu” savunan Rajoy, “Bugün Katalonya’da referandum yapılmadı” diye konuştu.

Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz” dedi.

Polis şiddetine yönelik tepkiler

Britanya’daki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Katalonya’daki polis şiddetine ilişkin açıklama yaptı.

Twitter’dan mesaj yayınlayan Corbyn, Britanya Başbakanı Theresa May’e, “İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile konuşarak polis şiddetinin sonlandırılması için çaba gösterme” çağrısında bulundu.

Guardian’da yer alan habere göre İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan açıklamada ise İspanya otoritele” dedi.rinin vatandaşların barışçıl gösteri hakkına saygı duyması gerektiği belirtildi.

Binali Yıldırım: ‘Karşı çıkmamız normal’

Başbakan Yıldırım, Katalonya bağımsızlık referandumu değerlendirdi.

Yıldırım, referandum için “Kuzey Irak’ta karşı çıktığımıza göre, burada da karşı çıkmak normal” diyerek şu ifadeleri kullandı:

İşin arka planını incelemek lazım. Erken kanaat oluşturmak yanlış olur. En önce tepki vermesi gereken AB ülkeleri; onların hepsi bir devlet olduğu için bakalım ne tepki veriyorlar. Biz komşumuz için tepkiyi verdik. Onlar da kendi komşuları için tepki versinler görelim.

Avrupa Birliği’nden ilk açıklama

Katalonya’daki referanduma ve polis şiddetine ilişkin Avrupa Birliği’ndeki üst düzey bir yetkiliden yapılan ilk açıklama Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Brexit müzakerecisi Guy Verhofstadt’tan geldi.

İspanya’nın içişlerine karışmak istemediğini ifade eden Verhofstadt, “Yine de bugün Katalonya’da yaşananları kınadığını” belirtti.

Verhofstadt, “İleriye giden yolun, tarafların – Katalan parlamentosundaki muhalifler de dahil olmak üzere – ülkenin yasal düzenine saygı göstererek anlaşmaya çalışmalarından geçtiğini” savundu.

Futbolculardan destek mesajları

BBC Türkçe’nin haberine göre Barcelona Futbol Takımı’nın sembol isimleri de peş peşe mesajlarla referanduma destek veren açıklamalar yapıyor.

Carles Puyol, Twitter hesabı üzerinden, “Oy vermek demokrasidir” mesajını paylaştı.

Xavi Hernandez de yayınladığı video mesajda Katalonya’da yaşanan polis müdahalesini “utanç” olarak tanımladı.

Barcelona’nın 3-0’lık galibiyeti ile sonuçlanan ve polis şiddetini protesto etmek amacıyla seyircisiz oynanan karşılaşmanın ardından konuşan Barcelonalı futbolcu Gerard Pique “Yaşananlara inanamadığını” ifade etti.

Pique, “Demokrasi içerisinde yaşadıklarını ve onların da sesi olduğunu” belirterek şöyle konuştu:

Bir an inanamadım. Oy işlemini engellemeye çalışacaklarını düşünmüştüm, ancak bunun barışçıl bir şekilde olacağını tahmin etmiştim. Ama öyle olmadı. Alınan bu karar, son 40 yılda bu ülkede alınmış en kötü kararlardan biri. Bu kararın yaptığı tek şey, Katalonya’yı İspanya’dan daha ayrılmış bir hale getirmesi.

Previous post
Fransa'da bıçaklı saldırı
Next post
Erdoğan: 'Genelkurmay başkanı İran'da, Kuzey Irak görüşülüyor'