Ana SayfaGüncelKayyum Mehmed Uzun Parkı’nın tabelasını indirdi, yazarlar tepkili: ‘İnkar uygulaması’

Kayyum Mehmed Uzun Parkı’nın tabelasını indirdi, yazarlar tepkili: ‘İnkar uygulaması’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesine atanan kayyum, yazar Mehmed Uzun’un isminin verildiği parkın tabelasını ve ‘Hilbe Agrî’ marşının bir dörtlüğü ile Kürtçe harflerin yer aldığı anıtı kaldırttı. Duruma tepki gösteren yazar İrfan Babaoğlu, “Bu saldırı ret ve inkar politikasının yeniden depreşen uygulamalarıdır” dedi.

Diyarbakır’ın Demokratik Bölgeler Partili (DBP) Yenişehir Belediyesine atanan kayyum, yazar Mehmed Uzun’un ismini taşıyan parkın tabelasını indirdi.

Kayyum Serdar Kartal, 10 yıl önce hayatını kaybeden Kürt edebiyatının önemli yazarlarından Mehmed Uzun’un isminin verildiği parkta yer alan ‘Hilbe Agrî’ marşının bir dörtlüğü ve Kürtçe harflerinin bulunduğu kitap anıtı da kaldırttı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Rıfat Şahin ve Devran Toptaş’ın haberine göre parkın tabelasının indirilmesinden sonra Yenişehir Belediyesi kayyumu Serdar Kartal, gece parka gelerek çeşitli ölçümler yaptı ve parktan ayrıldı. Ölçümün sebebi ise öğrenilemedi.

Tabelanın neden söküldüğü ve yerine başka ismin verilip verilmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Parkın açılışı, 11 Ekim 2013’te Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Yenişehir Belediyesi tarafından tarafından yapılmıştı.

‘Hilbe Agrî’

Yerinden sökülen kitap anıtının üzerinde yazılı olan ‘Hilbe Agrî’ marşının dörtlüğü ise şöyle:

Agir dirijand ser seran
Ronahî direşand her deran
Erd dihejand car caran
Hilbe Agrî Hilbe Agrî

Babaoğlu: İnkar politikasının uygulamaları

Yazar İrfan Babaoğlu, “Ben yasaklı bir dilin yazarıyım” diyen Uzun’un 10’uncu ölüm yıldönümü olan 11 Ekim 2007 tarihini hatırlatarak duruma tepki gösterdi ve şöyle konuştu:

Biliyoruz ki bu saldırılar; sadece bir isme, bir resme ve bir sembole dönük saldırılar değildir. Bizzat Kürt insanına, onun bilincine, güncel ve tarihsel hafızasına ve onun varlığına dönük saldırılardır. Kuşkusuz ki; bu saldırı ret ve inkar politikasının yeniden depreşen uygulamalarıdır.

‘Saldırılar Kürt halkını özgürlük talebinden vazgeçiremez’

Bu saldırıların boşa olduğunu vurgulayan Babaoğlu, devamla şunları söyledi:

Şunu net olarak söyleyebilirim ki, bu saldırılarla, özgürlük edebiyatını bir yaşam ve direnme desturu olarak belleyen, genci, yaşlısı, kadını, erkeğiyle Kürt halkını kimlik ve özgürlük talebinden vazgeçiremezler.

Esen: Kürt halkının hayallerini eserleri ile yaşattı

Kürt dili savunucusu Mehmet Esen ise, Mehmed Uzun’un Kürt halkının en önemli değerlerinden biri olduğunu ve Kürt halkının hayallerini eserleri ile yaşattığı belirterek ekledi:

Memed Uzun’un eserleri, Kürt halkının acısını, tarihini, kültürünü, sanatını ve Kürt halkının yaşamını anlattı. Bu nedenle Mehmed Uzun’un adını kaldırarak, Kürt halkının değerlerini ve kazanımlarını, iradesini yok etmek istiyorlar. Ancak Mehmed Uzun yaşamı ve eserleri ile Kürt halkının yüreğine adını yazdırdı.