Ana SayfaGüncelKemalbay: Katliam ihmal değil AKP’nin suçu ve gizlemek istiyor

Kemalbay: Katliam ihmal değil AKP’nin suçu ve gizlemek istiyor

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, 10 Ekim Katliamı’nın yıldönümünde polisin anma etkinliğine müdahalesine ilişkin, “İki yıl önce nasıl katliamın yaşandığı gün o dakikalarda yaralıların üzerine gaz sıkıldıysa, iki yıldır bu anma etkinliklerine de aynı şey yapılıyor” dedi. Müdahaleyi ‘suçlu olmanın korkusu’ olarak nitelendiren Kemalbay, “Yaşananlar ihmal değil AKP’nin suçudur ve AKP suçunu gizlemek istemektedir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda gündeme ilişkin konulara değindi.

Konuşmasına 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenleri anarak başlayan Kemalbay, bugün yapılacak anma etkinliğine yönelik düzenlenen polis saldırısına tepki gösterdi.

Grup toplantısına katılanlar da yakalarına “10 Ekim’i unutmayacağız” yazılı kokartlar takarak, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı.

“2 yıl önce yaşamını yitiren 102 yoldaşımız, emek ve barış için mücadele yürütüyorlardı. Türkiye halklarına barışı armağan etmek için buradaydılar. Onları bir IŞİD saldırısında kaybettik” diyen Kemalbay, iki yıldır anma etkinliğinin polis saldırısına uğradığına dikkat çekti.

“Anma etkinliğine saldırı suçlu olmanın korkusudur”

Kemalbay sözlerine şöyle devam etti:

Katliamı anmak isteyenler bugün tekrar sokaklardan kendi deyimleriyle ‘süpürülmek’ istendi. Süpürülmek istenen barışın kendisiydi. AKP iki yıldır faşizm koşullarını ağırlaştırarak tek adam rejimini kuruyor. Bunu yaparken de demokrasi güçlerine saldırıyor. İki yıl önce nasıl katliamın yaşandığı gün o dakikalarda yaralıların üzerine gaz sıkıldıysa, iki yıldır bu anma etkinliklerine de aynı şey yapılıyor. Bu neyin korkusudur? Bu korku suçlu olmanın korkusudur, suçluluk psikolojisinin yansımasıdır.

“Türkiye’de siyasi kırılma olduğunda karanlık güçler devreye sokuluyor”

Bugün, AKP’nin grup toplantısında katliama ilişkin hiçbir şey söylenmediğine vurgu yapan HDP’li Kemalbay, “Oysa tam da buraya bir kilometre uzaklıkta anma etkinliğine sıkılan gazın kokusu burada da alınıyordu. Tarihimizdeki en büyük katliamlardan biri olan bu katliamı neden bir gün olsun kınamaz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Eğer 400 vekili vermezseniz kaos olur” sözlerini hatırlatan Kemalbay,” Türkiye’de ne zaman bir siyasi kırılma yaşatılmak istense işte o zaman böyle karanlık güçler devreye sokuluyor” dedi.

“Katliamı gerçekleştirenler koruma altına alınıyor”

Katliamı gerçekleştirenlerin koruma altına alındığını savunan Kemalbay, görüntülerin her şeyi açıkladığını dile getirdi:

5 Haziran’da partimize yapılan saldırının nasıl yaşandığına dair görüntüler ortaya çıktı. Arkasından Ankara’daki katliamın nasıl yaşandığının görüntüleri çıktı. Görüntüler gösterdi ki; katliamı gerçekleştirenleri korumaya almış. Ellerinde bombalarla Ankara’nın en güvenlikli yerlerinde gezen canlı bombaları biz o görüntülerden izledik. Amed’te de iki bombayı yerleştiren katliamcı kişinin polislerin gözü önünde bu işlemi gerçekleştirdiği, köpeklerin bombalara yöneldiğini ama polislerin onları uzaklaştırdığını görüyoruz.

“Bu ihmal değil AKP’nin suçu ve gizlemek istiyor”

Kemalbay, ne Suruç ne de Ankara katliamına ilişkin gerçek bir soruşturma yürütülmediğini söyleyen Kemalbay, “IŞİD’liler o mahkemelerde pamuklara sarılarak korundu” dedi ve ekledi:

Bugüne kadar tek bir tane kamu görevlisinin yargılanmamış olmasını aslında bizler şöyle okumalıyız; AKP iktidarı bu katliamlarda sorumluluklarının ortaya çıkmasından ürküyor. Buralarda yaşananlar ihmal değil AKP’nin suçudur ve AKP suçunu gizlemek istemektedir.

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay, 6 – 8 Ekim olaylarınında 3’üncü yıl dönümü olduğunu hatırlattı ve AKP hükümetinin bu olayları çarpıttığını belirtti.

“Hükümet 6 – 8 Ekim olaylarını çarpıtıyor”

Kemalbay, 2014 yılında IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilen Êzidî katliamı ile yine IŞİD tarafından Kobane’nin kuşatılmasına karşı insanların güvenli bir koridor talep ettiğini anımsatarak şöyle konuştu:

Yapılan protestolara karşı polisin saldırması sonucu Varto’da bir arkadaşımız öldürüldü. Toplamda 54 insan bu protestolarda yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerden 44’ü partimizin üyeleriydi. Defalarca o günlerde yaşananları araştırmak için soru önergeleri verdik; fakat hiçbiri hükümet tarafından kabul edilmedi. Buna karşı Erdoğan 6-8 Ekim olaylarını partimize karşı kullanmak için gündeme getiriyor. Hitler’in bir bakanı ‘Eğer bir yalanı sürekli olarak tekrar ederseniz artık o yalan bir yalan olmaktan çıkar gerçeğe döner’ demişti, AKP-saray iktidarı da bunu yapıyor.