Ana SayfaGüncelKızılkaya ve Sancılı’ya tahliye: Özgür Gündem davasında tutuklu gazeteci kalmadı

Kızılkaya ve Sancılı’ya tahliye: Özgür Gündem davasında tutuklu gazeteci kalmadı

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki davanın 5’inci duruşması görüldü. 9 gazetecinin “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada tutuklu yargılanan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve imtiyaz sahibi Kemal Sancılı hakkında tahliye kararı çıktı. Böylece davada tutuklu gazeteci kalmadı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyeleri, yönetici ve yazarları Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut’un yargılandığı Özgür Gündem ana davasının beşinci duruşması bugün İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya tutuklu gazeteciler Sancılı ve Kızılkaya ile tutuksuz yargılanan Necmiye Alpay ile Eren Keskin katıldı.

Duruşmayı aralarında Alman Konsolosluğu yetkilileri, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Hilmi Yarayıcı, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK-Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren’in de bulunduğu çok sayıda gazeteci ve siyasetçi ve heyet temsilcisi izledi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gazetecilerin tutuksuz yargılanmasına dair kararını hatırlatan gazetecilerin avukatı Özcan Kılıç, şunları söyledi:

Sonuç olarak burada yargılanan gazetenin yayınladığı haberler ve yayın politikasıdır. Bu yargılanıyor ve sorgulanıyor. Türkiye’de 160’ı aşkın gazeteci yargılanıyor. Türkiye’deki siyasi sürece göre yargılamalar devam ediyor. Süreç değişirse bu yargılamalarda başka bir durum alacak.

‘Gazetecilik suç değildir’

İnan Kızılkaya ise savunmasında 440 gündür özgürlüğünden yoksun ve tecrit altında olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

16 Ağustos günü Özgür Gündem gazetesi yüzlerce polis bir düşman kalesini dağıtırcasına bastı. Bizi normal olarak gözaltına alabilirlerdi. Bize ‘size devletin gücünü göstereceğiz’ diyorlardı. Bizim bir silahımız yoktu, tek silahımız kalemimizdi. Biz devletin gücünü çok iyi tanıyoruz. Demokratik ülkelerde vatandaş devletin gücünü değil, demokrasiyi tanır. Bir gazetecinin kalemi otorite karşısında boyun eğerse ya da vicdan/cüzdan arasında cüzdanı tercih ederse kırılmıştır. Ben gazeteciyim, sivil bir insanım, yaptığım tüm haberlerin arkasındayım. Tüm haberlerde çok boyutlu bir mesele hakkındaki olgu ve gelişmeleri yansıttık. Bu toplumun bilgi edinme hakkıdır. Türkiye’de de bu hak Anayasal olarak verilmiştir. Benim başıma gelen en kötü şey benim 441 gün tutuklu olmam değil, gazetemin kapatılmasıdır. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilikten yargılanan herkesin tutuksuz bırakılması gerekiyor. O gazete hiç bir ihale ve paraya buluşmaz, hiçbir güce itaat etmez.

Kızılkaya’nın savunması ardından mütalaasını açıklayan savcı, Sancılı ve Kızılkaya’nın tutukluluk halinin devamını istedi.

Kararını açıklamak üzere duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından Kızılkaya ve Sancılı hakkında yurtdışı yasağı ile tahliyelerine karar verdi.

İddianameden

29 Aralık 2016 tarihinde başlayan davada gazeteciler “örgüt progandası”, “örgüt üyeliği” ve “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” iddialarıyla yargılanıyor.

İddianamede Özgür Gündem Gazetesi ise “örgüt yayını” olarak nitelendiriliyor.

Dava kapsamında 4 buçuk ay tutuklu kalan Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Kaya 29 Aralık 2016 tarihinde görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Gazeteye yönelik baskılara karşı 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde “Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” kampanyası başlatılmış, kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’si hakkında soruşturma açılmıştı. Soruşturmaların birçoğu ise davaya dönüşmüştü.

 

Previous post
1 günde iki hekim ve bir tıp öğrencisi intihar etti
Next post
İşçilerden Zara etiketlerine ekleme: "Alacağınız ürünü ben yaptım ama paramı alamadım"