Ana SayfaDünyaKoalisyon’la toplantı sonrası Erbil’den mesaj: ‘Irak güçleri karşısında sessiz kalınmayacak’

Koalisyon’la toplantı sonrası Erbil’den mesaj: ‘Irak güçleri karşısında sessiz kalınmayacak’

HABER MERKEZİ – Irak ordusunun Haşdi Şabi ile Kerkük’e ilerleyişi sürerken Erbil’de koalisyonla yapılan olağanüstü toplantının ardından yapılan açıklamada, “Kerkük’e saldıran Irak güçleri karşısında sessiz kalınmayacağı” belirtildi.

Bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki gerginlik dün geceden bu yana Kerkük’te çatışmaya dönüşmüş durumda.

Bu kapsamda Irak ordusu ile Haşdi Şabi’nin Kerkük’e ilerleyişi sürerken Peşmerge Bakanlığı görevini vekaleten yürüten İçişleri Bakanı Kerim Şengali başkanlığındaki heyet, koalisyon güçleri yetkilileriyle Erbil’de olağanüstü toplantı yaptı.

Peşmerge Bakanlığı bu toplantıda koalisyon güçleri yetkililerine, “Kerkük’e saldıran Irak güçleri karşısında sessiz kalınmayacağını” bildirdi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Bakan Şengali Kerkük’e yönelik saldırı hakkında, “Bu Haşdi Şabi, ordu ve polisinin saldırganlık ve düşmanlık planı, Kürdistan halkı ile onlar sayesinde huzur ve istikrarın geldiği Irak’ın güney ve orta kesimine yöneliktir” dedi.

Haşdi Şabi ve ordunun, koalisyonun verdiği ağır silahlarla Kürt bölgelerine saldırdığını belirten Şengali, bunun, Bağdat’ın sürekli vurgu yaptığı Irak halkı, toprağı ve egemenliğinin ihlali olduğunu söyledi.

Bakan Şengali, Peşmerge Güçleri’nin artık sessiz kalmayacağını ve Kürdistan halkı ile toprağını savunacağını belirterek, savaşın sorumlusunun Irak hükümeti, komutanları ve destekçileri olacağını vurguladı.

Peşmerge’nin geri çekilmesi

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet da toplantı öncesi yaptığı açıklamada, koalisyonla işbirliğinin devam ettiğini, ancak bu durumu karşılıklı anlamanın gerektiğini kaydetti.

Peşmerge Sözcüsü Kerkük’e çok sayıda takviye gücün gönderildiğini de açıklayarak, “Peşmergenin geri çekilmesine ilişkin her hangi bir emir bulunmuyor. Çekilmelere karşı ise Peşmerge Bakanlığı inceleme başlatacak” dedi.


Kerkük’te şiddetli çatışma: Neler oldu, kim ne dedi, son durum ne?




Önceki Haber
Venezuela'da seçimler: Birçok bölgede Sosyalist Parti kazandı, muhalefete göre 'hile var'
Sonraki Haber
İstanbul kadınlar için dünyadaki en tehlikeli 10. kent