Ana SayfaBilim ve TeknolojiKontrolü kaybedilmişti: Tiangong-1 birkaç ay içerisinde Dünya’ya çarpacak

Kontrolü kaybedilmişti: Tiangong-1 birkaç ay içerisinde Dünya’ya çarpacak

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz yıl, Çin tarafından uzaya gönderilen Tiagong-1 isimli uzay istasyonunun kontrolünün kaybedildiği açıklanmıştı. 8.5 tonluk uzay aracının birkaç ay içerisinde dünyaya çarpacağı belirtilirken, Dünya’ya ulaşacak yaklaşık 100 kiloluk moloz yığınının nereye düşeceği son 6 saate kadar belirlenemeyecek.

Tiangong-1, yani “Cennet Sarayı” uzay istasyonu, 2011’de Çin tarafından uzaya gönderilmiş, ülkenin bu hamlesi ‘uzayın hakimiyetinin kendisinde olduğuna’ yönelik siyasi bir hamle olarak görülmüştü.

Çin’in ilk kadın astronotu Liu Yang, 2012’de uzay aracını hem insanlı hem insansız olarak kullanmıştı.

Fakat 2016’da, Çimli yetkililer yaklaşık 8.5 ton ağırlığındaki uzay aracının ‘kontrolünün kaybedildiğini’ açıklamış, “muhtemelen Ekim 2017 ve Nisan 2018 arasında dünyaya çarpacağını” belirtmişti.

“Yaklaşık yüz kilometrelik bir moloz Dünya’ya ulaşabilir”

O günden bu yana yörüngesi tahmin edilenden farklı olarak değişmeyen Tiangong-1, son haftalarda Dünya’ya doğru daha hızlı düşmeye başladı.

Aracın büyük kısmının atmosfere girdiğinde yanması beklense de bilim insanları, “yaklaşık yüz kiloluk bir moloz yığınının dünyaya ulaşabileceği” görüşünde.

Tiangong-1’in birkaç ay içerisinde düşeceği kesinleşirken, nereye düşeceğinin bilinmesinin ise son 6 saate kadar imkansız olduğu belirtildi.

Uzay aracının Dünya’daki kimseye zarar vermesinin önüne geçilmesi için Çin ve Birleşmiş Milletler Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi, düşüşü izleyecek.

Ne olmuştu?

1991’de Sovyetler Birliği’nin 20 tonluk Salyut 7 uzay istasyonu, Cosmos 1686 isimli başka bir 20 tonluk uzay aracına takılıyken Dünya’ya çarptı.

Arjantin’in üzerinde ayrılan ikiliden çıkan molozlar Capitán Bermúdez’a döküldü.

NASA’nın 77 tonluk Skylab uzay istasyonu 1979’de parçalandı, birkaç büyük parça Batı Avrupa’daki Perth’e düştü.

Dünya’da şu zamana kadar düşen uzay istasyonları dolayısıyla hayatını kaybeden kimse olmadı.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’den Türkiye açıklaması: Gerginliğin düşmesinden yanayız
Sonraki Haber
Dünyada bir ilk: Jineoloji Fakültesi eğitim hayatına başlıyor