Ana SayfaGüncelLeonardo da Vinci’nin son eserindeki ‘gizem’

Leonardo da Vinci’nin son eserindeki ‘gizem’

HABER MERKEZİ – Uzmanlar, Leonardo da Vinci’nin son eserindeki Peygamber İsa’nın küresinin gizemini tartışıyor.

İtalyan ressam ve bilim insanı Leonardo da Vinci’nin Salvator Munti (Dünyanın Kurtarıcısı) isimli son eseri 15 Kasım’da New York’taki Christie’de müzayedeye çıkarılacak.

90 milyon dolara alıcı bulması beklenen tablo, 60 yıl önce sadece 60 dolara ismi açıklanmayan bir sanatsever tarafından satın alınmıştı.

Lenardo da Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa ile aynı dönemde, 1500’lü yıllarda yaptığı düşünülen Salvator Munti’de, Rönesans giyim tarzı ve elinde cam bir küreyle tasvir edilmiş “Hz. İsa” görülüyor.

Fakat uzmanlar, Da Vinci’nin “Hz. İsa”nın elinde görülen cam küreyi tarzına aykırı olarak gerçekçi bir şekilde resmetmediğini iddia etti.

Buna göre sanatçı, son tablosunda fizik biliminin optik kurallarını ihlal etti.

Hz. İsa’nın elinde bulunan şeffaf kürede gerçek hayatta olması gerektiği gibi ışık kırılmıyor.

Guardian’ın haberine göre, Da Vinci hakkında araştırma yapan yazar Walter Isaacson, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Küresel bir düzlemde katı cam veya kristal üzerinden yansıyan ışık cisimlerin gerçeğinden daha büyük ve ters çevrilmiş görüntülerini üretir. Aksine Da Vinci, küreyi sanki içinden geçen ışığı bozmayan boş bir cam baloncuk gibi çizdi. Sanatçı bu küreyi dikkat dağıtmamak için bu şekilde resmetmeyi tercih etmiş olabilir. Belki de Hz. İsa ve onun yörüngesine mucizevi bir nitelik kazandırmak istiyordur.

Christie Sözcüsü ise Leonardo da Vinci’nin resimlerinin gizem ve muğlaklığıyla bilindiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

Leonardo’nun resimleri gizemi ve muğlaklığıyla bilinir. Optik ve ışık kalitesi ve tekniğine oldukça aşinaydı. Resmi optik kesinliğe göre yapmış olsaydı, resmin arka planı bozulmuş olacaktı.

Bizim görüşümüze göre o böyle resmetmek istemedi; çünkü diğer türlü resimdeki subje çok dikkat bozucu olacaktı.


Gazete Karınca, NTV
Previous post
Mahkemeden Gülmen'in tutukluluğunun devamına, Özakça'ya ise elektronik kelepçeli tahliye kararı
Next post
AB 'resmen' kararını verdi: Türkiye'ye yapılan mali yardımlar azaltılacak