Ana SayfaGüncelMEB, krallıkları ‘karıştırdı’: Dünya mirası listesinde olan Nemrut Dağı’ndaki heykellere ‘put’ dedi

MEB, krallıkları ‘karıştırdı’: Dünya mirası listesinde olan Nemrut Dağı’ndaki heykellere ‘put’ dedi

HABER MERKEZİ – MEB, 6. sınıf öğrencileri için hazırlanan ders kitabında dünya mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı’ndaki heykelleri ‘put’ olarak gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan Nemrut Dağı’ndaki heykelleri öğrencilere ‘put’ olarak anlattı.

MEB tarafından 6. sınıf Kuranı Kerim dersi için hazırlanan kitapta İbrahim Peygamber’i ateşe attığı kabul edilen Kral Nemrud ile Kommagene Krallığı dönemini karıştırdı. Ve bunun sonucunda Nemrut Dağı’ndaki heykellere ‘put görseli’ olarak kitapta yer verdi.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre böylece Bakanlığın bu ‘kafa karışıklığı’ büyük bir yanlışa sebebiyet verdi ve heykeller “inançsızlığın, ahlaksızlığın, çirkinliklerin ve putperestliğin merkezi” olarak anlatıldı.

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinin kuzeyinde yer alan ve Toros sıradağlarının parçası olan Nemrut Dağı’ndaki heykelleri ‘put’ olarak nitelendiren kitap, MEB kaynakları ve uzmanlar tarafından yazıldı.

Kitapta İbrahim çocuklara örnek olarak anlatıldı ve “kafasında kurguladığı planı” denilerek putları “kırıp geçirmesi” açıklandı.

Ancak “Putların Kırılışı” başlığı altında çocuklara hikâyenin anlatıldığı sayfada “Zeus-Oromasdes” heykeli, kartal başı heykeli ve yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tahtlar üzerinde sıralar halinde oturmuş dev heykeller yer aldı.

Previous post
OHAL'de cezaevleri: Dört aydır hücrede tutulanlar var, 'tek tip elbise' ve çıplak arama dayatılıyor
Next post
Şırnak'ta 7 işçinin yaşamını yitirdiği göçükle ilgili 3 gözaltı