Ana SayfaGüncelMEB’in öğretmen açığına ‘çözümü’: Mahalle imamları derslere giriyor

MEB’in öğretmen açığına ‘çözümü’: Mahalle imamları derslere giriyor

HABER MERKEZİ – Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri okullara yönetici olarak atanınca öğretmen açığı imamlar ile ‘gideriliyor’. MEB, dini içerikli derslere öğretmen olarak imamların girmesine karar verdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin öğretmenlerinin çoğu okullara yönetici olarak atanınca bu alanda eğitim veren öğretmen açığı oluştu.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çözümü, ‘ücretli öğretmen’ adı altında mahalle imamlarına ders verdirmekte buldu.

Onlarca atama bekleyen öğretmen olmasına rağmen böyle bir ‘çözüm’ geliştiren MEB’in görevlendirme maddesinde şöyle denildi:

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ve yöneticilerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin bakanlar kurulu kararının 9-(1)/a-1 maddesine göre öğretmen sayısının yetersiz olması sebebiyle ilçe müftülüğünün resmi din görevlisi ders ücreti karşılığında 4 saat din kültürü ve ahlak bilgisi dersine girebilir.

İlahiyat fakültesi mezunu, pedagojik formasyonu olan imamların öncelikle tercih edildiği belirtiliyor fakat bu kriterlere sahip imam sayısı oldukça az.

‘Farklı inançlar olduğu halde öğretmen yerine imam dayatılıyor’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’ın verdiği bilgiye göre, Kartal Öğretmen Selma Akay İmam Hatip Ortaokulu’nda da derslere mahalle imamı giriyor.

4+4+4 yasasının çıkması ile birlikte imamların derslere girmeye başladığını vurgulayan Aytekin Aydoğan, bu uygulamanın farklı inanç ve mezhepten çocuklar için de olumsuz olduğunu söyledi:

Farklı inançların olduğu ülkemizde imam kimliğinin sınıfa girmesi düzenlemesi öğretmen kimliğinin tarafsızlığını ortadan kaldırmakta, öğretmen yerine imamı tarif etmekte ve dayatmaktadır.

Atması yapılmayan öğretmenlerin sayısının yarım milyona yaklaştığına dikkat çeken Genel Başkan, buna karşın bakanlığın öğretmenler yerine imamları istihdam etmeyi tercih ettiğini belirtti.

‘Tarikatların sınıfa girmesinin önü açıldı’

Bir eğitimci ise 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre “öğretmenliğin uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu” vurguladı ve ülkenin her yerinde din derslerine imamların girmeye başladığına dikkat çekti.

Bunun tarikatların sınıfa girmesinin yolunu açacağını söyleyen eğitimci şöyle konuştu:

Pedagojik formasyonu, alan bilgisi almayan, bu süreçlerden geçmeyen hiç kimse sınıflara girmemeli. Ciddi olarak istismara açık bir alan, cemaatlerin, tarikatların sınıfa girmesinin önü açılmış olur. Ve tabii 400 bin atanamamış öğretmen var. Açık varsa neden işsiz öğretmenler atanmıyor?