Ana SayfaGüncelMehmed Uzun mezarı başında anıldı

Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

HABER MERKEZİ – Yazar Mehmed Uzun, aramızdan ayrılışının 10’uncu yıldönümünde ailesi ve sevenleri tarafından Diyarbakır’daki mezarı başında anıldı.

Kürt edebiyatının önemli yazarlarından Mehmed Uzun, yaşamını yitirişinin onuncu yıldönümünde ailesi ve sevenleri tarafından Diyarbakır’daki Mardin Kapı Mezarlığı’nda bulanan kabri başında anıldı.

Anmaya, Uzun’un ailesi ve sevenlerinin yanı sıra yazar Şeyhmus Diken ve Dr. Selçuk Mızraklı katıldı.

Kırmızı karanfillerin bırakıldığı mezar taşının yanına Mehmed Uzun’un “Bîra Qederê” (Kader Kuyusu) isimli eseri bırakıldı.

Anmada kısa bir konuşma yapan Uzun’un kardeşi Mustafa Uzun, “İnanıyorum şimdi Mehmed de bizimledir. Bizi affetsin. Ona yakışır bir anma yapmak isterdik. Fakat şu an içinde bulunduğumuz süreç buna izin vermedi. Bu karanlık günlerin bir an önce son bulmasını diliyoruz” dedi.

‘Kürdün diline karşılar’

Uzun’un kayınpederi Celal Uzun ise burada yapmayı planladıkları anmayı, İsveç’in başkenti Stockholm’de sevenlerinin gerçekleştireceğini ifade etti.

Uzun, sözlerine şöyle devam etti:

Stockholm’de anma gecesi düzenleyebiliyoruz; fakat burada bunu yapamıyoruz. ‘Biz kardeşiz’ diyenleri protesto ediyorum. ‘Biz Kürde karşı değiliz’ diyorlar; fakat bugün gördük ki tam da Kürtlerin karşısında duruyorlar. Kürdün diline karşılar. Mehmed’in adına açılan parktan Mehmed’in ismini indiriyorlar, Viranşehir’de Mehmed’in adına açılan kütüphanenin tabelasını değiştirmeye kalkıştılar.


Kayyum Mehmed Uzun Parkı’nın tabelasını indirdi


Mehmed Uzun Kimdir?

mehmed uzun1980 öncesinde Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan 1977’de İsveç’e yerleşen, hakkında Türkiye’de çok sayıda dava açılan ve 1981’de Türk vatandaşlığından atılan, ancak 1992’de Türkiye’ye gelebilen, Kürtçe (Kurmanci), Türkçe ve İsveççe yazdığı çok sayıda kitabı yirmiye yakın farklı dilde yayınlanan ve Kürtçe üzerinde araştırmalar yapan bir Kürt yazardı.

Uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca İsveç Pen Kulübü ve Uluslararası Pen Kulüp’te aktif çalıştı. İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği’nin de üyesi olan Uzun’un çok sayıda Kürtçe romanı bulunuyor, bunların tümü Türkçe’ye de çevrilmiş bulunuyor.

Yazdığı romanlardan “Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık” romanı ve “Nar Çiçekleri” adlı deneme kitabı ile ilgili olarak da 2001 baharında yargılanan Uzun, yakalandığı mide kanseri nedeniyle tedavi gördü. Yaşamının son dönemini yurdunda yaşayan Mehmed Uzun 11 Ekim 2007 tarihinde Diyarbakır’da yaşamını yitirdi.

13 Ekim günü Diyarbakır’da yapılan cenaze töreninde Yaşar Kemal, Şerafettin Elçi, Ahmet Türk ve Osman Baydemir’in konuşmalarının ardından Mardinkapı Mezarlığı’na defnedildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya'da MİT için ajanlık yapmakla suçlanan Sayan'a iki yıl hapis
Sonraki Haber
Yerlerde sürüklenip darp edilmişti: Tutuklu gazeteci Alayumat’a şimdi de görüş yasağı