Ana SayfaKadınMüftülere nikah yetki veren yasa tasarısına karşı kadınlardan acil eylem çağrısı

Müftülere nikah yetki veren yasa tasarısına karşı kadınlardan acil eylem çağrısı

HABER MERKEZİ – Tüm tepkilere rağmen müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısının Meclis alt komisyonunda onaylanmasının ardından, kadınlar kararı protesto etmek için Meclis’in önünde toplandı. Polis gösteriye müdahale ederek protestocu kadınları darp etti, gazeteci kadınların ekipmanlarını kırdı. Müdahalenin ardından mecliste açıklama yapan HDP’li Hüda Kaya ve kadınlar, yasa tasarısının Salı günü Meclis Genel Kurulu’na yetiştirilmeye çalışıldığını bildirerek, ‘acil eylem çağrısında’ bulundu.

Tüm tepkilere rağmen müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısı, dün Meclis alt komisyonda görüşülerek kabul edilmişti.

Aylardır yasa tasarısına karşı eylem yapan ve ‘kendilerine sorulmayan, talepleri görmezden gelinen’ yasa tasarısını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Ankara Kadın Platformu’ndan kadınlar, kararı protesto etmek için Meclis’in Dikmen Kapısı önünde toplandı.

Kadınların bir kısmı ‘güvenlik gerekçesi’ ile Meclis’e alınmadı

Jin News’in haberine göre kadınların bir kısmının Meclis’e girişi, arama noktasında ‘güvenlik’ gerekçe gösterilerek engellendi.

Kadınların bir kısmı içeri girebilirken, içeri alınmayanlar ise polisin engellemesine rağmen Meclis önünde “Bu yasa Meclis’ten geçmeyecek, kadınlar izin vermeyecek” sloganlarıyla bekleyişe geçti.

Bu sırada CHP’li ve HDP’li vekiller, kadınların neden içeri alınmadığına dair yazılı kararı görmek için girişimde bulundu.

Sivil polis kadınları darp etti, gazetecilerin ekipmanlarını kırdı

Vekillerin görüşmeden sonra kadınlara açıklama yapmasının ardından Ankara Kadın Platformu adına Ayşen Ece Kavas açıklama yapmak istedi.

Ancak bu sırada sivil polisler kadınlara müdahale etti.

Eylemci kadınlar polis tarafından darp edilirken, gösteriyi görüntüleyen gazeteci kadınların da makineleri kırıldı.

Kadınlardan acil eylem çağrısı

Meclis’te açıklama yapan kadınlar ve vekiller, “Diğer tasarıda olduğu gibi bu mücadeleyi de kazanacağız “dedi.

HDP’li ve CHP’li vekillerle görüşen Ankara Kadın Platformu, görüşmenin ardından Meclis önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Sibel Yiğitalp, CHP Milletvekilleri Şenal Sarıhan ve Candan Yüceer de açıklamaya katıldı.

HDP’li Hüda Kaya, yasa tasarısını kadınlar olarak reddettiklerini ve mücadele edeceklerini belirterek, “Önceki yasada olduğu gibi bunu da kazanacağız” dedi:

Kadınlar hakkında erkekler karar veriyor. Bu tasarı tekçilik zihniyetinin bir sonucudur. Bu tekçilik erkekçiliği de barındırıyor. Bu erkekçilik kadınlar hakkında her türlü kararı verme hakkını kendinde görüyor. Bu tasarı tecavüzü meşrulaştıracak. Sahte dincilikle muhafazakar kesimlerin gözü boyanmaya çalışılıyor. Nikah kıymak için hoca, müftü ve erkek olmaya gerek yok. Biz Müslüman, geminist ve bütün kadınlar olarak reddediyoruz.

Komisyondaki görüşmelerin ve yasa tasarısının Salı günü Meclis Genel Kurulu’na yetiştirilmeye çalışıldığını bildiren Kaya, ‘acil eylem çağrısı’nda bulundu.

Komisyon kararını tanımıyoruz

Platforma adına açıklama yapan Hilal Zambakçı ise, komisyonun kararını tanımadıklarını vurgulayarak, “Müftülük yasasını geri çekin” dedi:

Bu tasarı gizli kapaklı komisyondan geçirilmeye çalışılıyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu tasarı ile tacizlerin ve çocuk yaşta evliliklerin önü açılacak. Biz kadınlar olarak bunu defalarca dile getirdik. Kadınlara sormadan yasa tasarısını yapamazsınız. Bu tasarının iptal edilmesini istiyoruz ve bunun için mücadele edeceğiz.

Kadınlar İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere eş zamanlı eylemler gerçekleştirecek

Öte yandan “Müftülük yasasını geri çekin” diyen kadınlar, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok ilde eş zamanlı sokaklara inerek, 6 Ekim 19.00’da eylem gerçekleştirecek.