Ana SayfaGüncelMüftülere ‘resmi nikah yetkisi’ Meclis’te kabul edildi

Müftülere ‘resmi nikah yetkisi’ Meclis’te kabul edildi

HABER MERKEZİ – Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın müftülere resmi nikah yetkisi veren 6’ıncı maddesi muhalefetin itirazlarına rağmen AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

Meclis İçişleri Komisyonu’ndan alt komisyona gönderilen ve müftülere nikah yetkisi verilmesini içermesiyle de bilinen ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin itirazlarına AKP’li üyelerin oylarıyla ilk 6 maddede değişiklik yapılmadan oylanarak kabul edilmişti.

Meclis Genel Kurulu’nda geçen hafta görüşülmesi planlanan yasa tasarısının görüşmelerine bu akşam geçildi.

Kadınlar tarafından özellikle cinsel saldırı ve çocuk yaşta zorla evliliklerin önünü açacağı için karşı çıkılan ve gündeme geldiği günden yana eylemlerle protesto edilen tasarının görüşmeleri, usule aykırı şekilde alt komisyonda görüşülmeden genel kurula getirilmesine ilişkin itirazlar ile başladı.

Görüşmeler sırasında söz alan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, tasarının gündeme geldiği günden itibaren Türkiye’nin her yanından kadınların gerek sosyal medya hesaplarında gerek Meclis önünde gerekse de bulundukları illerden sokaklara çıkarak gerçekleştirdikleri eylemi anlattı.

HDP’li Hüda Kaya ise “Tasarıyla kadınların boşanma gibi haklarının gasp edilmesi kolaylaştırılacaktır” dedi.

Kaya şunları söyledi:

Müftülere nikâh yetkisi verilmesiyle kadınların boşanma gibi haklarının gasp edilmesi kolaylaştırılacaktır. Asıl mağdur olacak olan kadınlar, muhafazakâr ve gelenekçi çevrelerdeki kadınlarımız olacaktır. Neden? Çünkü seküler bir yaşama, referansa sahip kadınlar, zaten evlenmek için müftülükleri tercih etmeyeceklerdir. Belediyeyi tercih edeceklerdir fakat muhafazakâr toplum içindeki kadınlar daha fazla mahalle baskısına maruz kalacağından, müftülüklere başvuracaklardır. Boşanma noktasına gelindiğinde  “Sen evlenirken müftülüğü tercih ettin, boşanırken de müftülüğün hukukunu, geleneğini tercih etmek zorundasın” denilebilecek. Peki, böyle olursa ne olacak? Zaten gelenekçi ve Emevici bir referansa sahip olarak yetiştirilen Diyanet mensupları, kadının boşanamayacağı konusunda yaşamına müdahale edeceklerdir.

Görüşmelerde ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın müftülere nikah yetkisi veren 6’ıncı maddesi AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

Diğer maddelerin oylaması devam ediyor.