Ana SayfaGüncelMuğla’da ‘infaz’ şüphesi: Avukat ‘Çatışma izi yok’ demişti, yöre halkı da ‘çatışma sesi’ duymamış

Muğla’da ‘infaz’ şüphesi: Avukat ‘Çatışma izi yok’ demişti, yöre halkı da ‘çatışma sesi’ duymamış

HABER MERKEZİ – Muğla’da 6 kişinin ‘çatışma sonucu’ yaşamını yitirdiği açıklaması yapılsa da yöre sakinleri olayın yaşandığı bölgenin uğrak bir yer olduğunu, bölgede gizlenecek mekanlar bulunmadığını ve olay günü ‘yoğunluklu silah sesi duymadığını’ söylüyor. Ayrıca cenazelerini alan iki aileye ve avukatlara da ön otopsi raporu verilmiş değil. Bu bilgiler ışığında ise yaşamını yitirenlerin “infaz edildiği” yönündeki şüpheler gündemde.

Muğla’nın Seydikemer ve Ortaca bölgesinde 4 Ekim’de gözaltına alınan 7 kişi darp edildikten sonra, çırılçıplak ters kelepçeli fotoğrafları sosyal medyada servis edildi.

Fotoğrafların yankısı devam ederken, Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Toparlar Şelalesi bölgesinde kırsal alanda PKK’lilerle askerler arasında çatışma çıktığı öne sürüldü.

Çatışmada 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, bir gün sonra aranan 2 kişiden birinin de el yapımı patlayıcının patlaması ile yaşamını yitirdiği iddia edildi.

Yetkililerin açıklama yapmadığı olaylarla ilgili şu ana kadar tek açıklama ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı “Örgüt Lazkiye üzerinden Akdeniz ve Ege’ye açılmak istiyor” açıklaması.

Cenazeler ailelerine teslim edilmeye başlandı ancak yaşamını yitirenlerin “infaz edildiğine” yönelik şüpheler de söz konusu.

MA’dan Ahmet Kanbal ve Ruken Demir’in olayın yaşandığı bölgeye ilişkin araştırmaya dayalı haberi ise konuya ışık tutuyor.

Köylüler şaşkın: “Köyceğiz ne alaka?”

Bu habere göre Muğla’dan Köyceğiz’e giderken 5 farklı yerde arama noktaları kurulmuş. Şüpheli araçlar durdurularak tek tek aranırken, Genel Bilgi Taraması (GBT) işlemleri yapılıyor.

Çatışma yaşandığı iddia edilen Toparlar Şelalesi ve çevresindeki kırsal alanda ise operasyon devam ettiği gerekçesi ile girişlere izin verilmiyor.

Ayrıca dağlık ve yoğun çam ormanları ile kaplı alanda PKK’lilerin olması bölge halkı tarafından şaşkınlıkla karşılanırken, kent sakinleri “Köyceğiz ne alaka?” sorusunu soruyor.

Bölge sakinleri “Köyceğiz ticari olarak önemi olmayan bir yer. Ve yine Muğla’nın diğer bölgelerine göre de mağara ya da gizlenecek yerlerin olmadığı bir yer” diyor.

‘Lazkiye’ çıkmazı

Bakan Soylu, “Örgüt Lazkiye’den Ege ve Akdeniz’e açılmak istiyor” açıklaması yapmıştı. Ancak Köyceğiz’in Ege Denizi ile tek bağlantı noktası Köyceğiz Gölü.

İki gazetecinin haberinde, bir ayağı Ege Denizi’ne açılan göl üzerinden Köyceğiz’e ulaşmanın imkansız olarak değerlendirildiği belirtiliyor. Yöre sakinlerinin ise bunu, göl ve çevresindeki kırsal alanların zorlu koşullarına bağladığı aktarılıyor.

Çatışma sesi duyan yok

Yine haberde yöre halkının bölgede 5 Ekim’den iki hafta önce başlayan hareketlilikten bahsettiği, hareketlilik başlamadan 2 hafta önce Köyceğiz’de karakolların etrafı ile otogar ve kentin önemli noktalarında uzun namlulu silahlı askerleri görmeye başladıkları yönündeki beyanlarına yer veriliyor.

Ayrıca yöre sakinlerinin, şimdiki hareketliliği yaşananlara bağlasa da bölgede yoğun bir çatışma sesi duymadıklarını aktardığı belirtiliyor.

Gece saatlerinde bölgede hırsızlığa karşı birkaç el silah sesinin her zaman duyulduğunu belirten yöre sakinleri, olayın yaşandığı gün farklı yoğunlukta bir çatışma sesine de şahit olmadıklarını belirtiyor. Bir kısım yöre sakini ise, birkaç defa silah sesi duyduklarını ancak çatışma olup olmadığını anlamalarının mümkün olmadığını dile getiriyor.

 ‘Çatışma oldu’ denilen yer uğrak bir bölge

Bölgede bir çatışma yaşanıp yaşanmadığı, infaz olup olmadığı şüphelerinin artmasının bir diğer nedeni de çatışmanın yaşandığı yer olduğu iddia edilen Toparlar Şelalesi ve çevresindeki kırsal alan.

Toparlar Şelalesi turizm potansiyeli düşük olan Köyceğiz’deki en ünlü turistik bölge.

Her sabah spor yapmak için onlarca kişinin uğrak yeri olan Toparlar Şelalesi’nin yanı sıra gün içinde Şelale ile Köyceğiz’in kırsal bölgelerinde doğa yürüyüşleri de yapılıyor.

Ancak 5 Ekim’de yaşanan olaylardan bu yana bölge fiili olarak askeri güvenlik bölgesi olarak ilan edilmiş durumda.

MA’nın haberinde, sabah sporundan doğa yürüyüşüne katılanlara de kimsenin 5 Ekim’de yaşananlara dair bilgisinin olmadığı aktarılıyor.

Haberde bölge sakinlerinin çatışma yaşandığı yönünde net bir söylem içine girmemesinin ise kuşkuları artırdığı, ayrıca cenazelere dair Avukat Günfer Karadeniz’in söylemlerinin de ‘infaz’ şüphesini güçlendirdiği belirtiliyor.

Avukat Karadeniz ne demişti?

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Toparlar Şelalesi yakınında yaşandığı iddia edilen çatışmada yaşamını yitiren 6 kişiden ikisi olan Musa Arslan ve Rojhat Seçkin’in cenazeleri kimlik tespitinin ardından dün aileleri tarafından alınmıştı.

Fakat ön otopsi raporları önce “gizlilik” ardından da “olmadığı” gerekçesiyle ne ailelere ne de avukatlara verilmemişti.

Ailelerin başvurusu üzerine cenazelerin tesliminden önce Adli Tıp Kurumu’nda 9 Ekim günü teşhise katılan avukat Günfer Karadeniz ise şunları söylemişti:

Bırakın herhangi bir izi kurşun izi bile görünmüyor. Ben bir tane yara izi bile göremedim. Nasıl öldükleri muamma bu insanların.

Vücutlarına baktım çatışmada ölen insanların vücutlarında en azından bir çapak izi olur bir şey patlar, bir yerine çarpar, kanar kanatır. Ama buna dair hiçbir şey yok, yani vücutlarında yara bere izi göremedim. Dolayısıyla çok tuhaf bir durum.

Aileler tek tek baktı. Onlarla beraber bir inceleme yaptım ancak ben bugüne kadar böyle bir şeyle karşılaşmadım. Çatışmada ölen insanların vücutlarındaki bulguyu görmedim ben. Çatışma olduğunda kurşun gelmese bile çapak gelir. Gelir kaşına saplanır, vücudunun bir yerlerinde ufak tefek yaralar olur. Şu anda gözaltında olanların yüzünde gözünde olan yaralar kadar bile iz yok düşünün.

Bir baba kendi çocuğunun kafasının arkasında beni olduğu için cesetlerin arka kısımlarına da baktı Birisinin gözünde boz vardı, beyazlaşmıştı. Doğumda olmuş olabilir sonradan olmuş olabilir ama olay esnasında değil kesinlikle. Belki ailelerin tanıması için bir ipucu olabilir diye söylüyorum.


‘Çatışmada öldü’ denilmişti, cenazeyi gören aile reddetti: ‘Kurşun izi ya da yarası yok’


 

Previous post
Taybet İnan anısına yapılmıştı: 'Yedi Gün Yedi Gece' filmine ödül
Next post
4 işçinin yaşamını yitirdiği Tüpraş patlamasıyla ilgili 7 gözaltı