Ana SayfaManşetNapoli’de konuşan hukukçular: Türkiye’deki yangın her yerde

Napoli’de konuşan hukukçular: Türkiye’deki yangın her yerde

HABER MERKEZİ – Napoli’de 7-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenen hukukçular konferansında konuşan ÇHD, ÖHP ve Asrın Hukuk Bürosu üyesi avukatlar, OHAL’in sürdüğü Türkiye’deki ‘hukuk’ durumunu anlattı. ÇHD Üyesi Avukat Şerife Ceren Uysal, “Türkiye’de yaşananlar istisna değil; Polonya’ya, Macaristan’a, Fransa’ya, Katalonya’ya bakın. Türkiye’deki yangın her yerde ve devletler halklara karşı aynı yöntemleri uyguluyor” derken, Asrın Hukuk Bürosu’ndan Mazlum Dinç ise PKK lideri Öcalan’ın tutulduğu İmralı’daki ‘sistemin’ OHAL’le birlikte tüm Türkiye’ye yayıldığını söyledi.

İtalya’nın Napoli kentinde Avrupa Demokratik Hukukçular Derneği tarafından ‘Akdeniz Ülkeleri Hukukçular Konferansı’ düzenlendi.

İki gün süren konferans, daha önce cezaevi olan şimdi ise tiyatro ve kültürel çalışmalar için kullanılan bir mekanda yapıldı.

Konferansa Napoli Belediyesi’nden Elena Gioccia, hukuk platformlarından Demokratik Hukukçular’ın başkanı Roberto Lamacchia ve Türkiye’den Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Asrın Hukuk Bürosu temsilcileri ile dünyanın çeşitli ülkelerinden hukukçular katıldı.

ÇHD’den Uysal: Türkiye’deki yangın her yerde, devletler halklara karşı aynı yöntemleri uyguluyor

Konferansta konuşan ÇHD Üyesi Avukat Şerife Ceren Uysal, 7 Haziran sonrası gelişmelere dikkat çekerken, Türkiye’nin olağanüstü halin resmi olarak ilan edilmesinden çok önce olağanüstü hal koşulları altında yaşamaya başladığını söyledi.

“Türkiye’de artık olağan bir yargı pratiğinin olmadığını” vurgulayan Uysal, “Türkiye’de açık bir faşizm yaşanmaktadır” dedi ve şu eleştirilerde bulundu:

Türkiye’de yaşananlar istisna değildir. Polonya’ya, Macaristan’a, Fransa’ya, Katalonya’ya bakın. Türkiye’deki yangın her yerde ve devletler halklara karşı aynı yöntemleri uyguluyor. O zaman Türkiye’deki halklarla, ezilenlerle dayanışmak istiyorsanız, öncelikle kendi devletlerinizi, Avrupa Birliği’ni, Türkiye hükümetini aklama aracına dönen AİHM’i tartışmanız gerekiyor.

ÖHP’den Özdemir: Muhalifler ‘hukuk’ eliyle toplu olarak cezalandırılıyor

ÖHP Eş Başkanı Fatma Özdemir de, OHAL öncesi süreci hatırlatarak müzakerelerin bitirilmesi ile başlayan çatışmalı süreci anlattı.

Yaşanan ölümlere, hak ihlallerine, kayyum atamalarına, tutuklu vekillere, basına yönelik baskıya dikkat çeken Özdemir, ‘çatışmalı ortamın güvenlikçi politikalar için fırsata dönüştürüldüğünü’ belirterek, süreklileştirilen OHAL’e vurgu yaptı.

Özdemir, “Bir bütün olarak tüm muhalif kesimler ‘hukuk’ eliyle toplu olarak cezalandırıldı” dedi.

Asrın Hukuk Bürosu’ndan Dinç: İmralı sistemi tüm Türkiye’ye yayıldı

Asrın Hukuk Bürosu’ndan Mazlum Dinç de, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getiriliş sürecine ilişkin konuştu.

Dinç, Öcalan’ın ‘uluslararası komplo’ ile Türkiye’ye kaçırıldığını belirterek, Öcalan’ın cezaevi koşullarını onun aktarımları ile anlattı.

Mazlum Dinçi devamla da Türkiye’de 20 Temmuz 2016’da OHAL ilan edilmesiyle birlikte ‘İmralı işkence sisteminin tüm Türkiye’ye yayıldığını’ söyledi.

Rojava’dan da hukukçular oradaydı

Konferansın ikinci gününde ise Cezayir, Tunus, Filistin, Batı Sahra, Yunanistan ve Rojava’dan avukatlar kendi durumlarını ifade eden konuşmalar yaptılar.


Gazete Karınca