Ana SayfaEkoloji‘Naylon poşet 2019 yılından itibaren kademeli olarak azalacak’

‘Naylon poşet 2019 yılından itibaren kademeli olarak azalacak’

HABER MERKEZİ – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından AB ile uyum çalışmaları kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ücret karşılığı verilmesini öngören düzenleme tartışılmaya başlandı. 2019 yılından itibaren uygulamaya konulmasının planlandığı düzenlemeyle 2021-2022 yıllarında naylon poşetin kullanılmaz hale gelmesi hedefleniyor.

AB ile uyum çalışmaları kapsamında 2019 yılından itibaren, naylon poşetlerin marketlerde ücret karşılığı verilmesini öngören düzenleme tartışılmaya başlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağı, 1 Ocak 2019’dan itibaren hafif plastik torbaların satış noktasında ücret karşılığı temin edilmesini öngörüyor.

Avrupa’nın belli ülkelerinde marketlerde plastik poşetlere yasak ve sınırlamalar uygulanırken, Türkiye’de ise bazı zincir marketler düzenleme yürürlüğe girmeden müşterilerine plastik poşetleri ücretli veriyor.

Sputnik’in haberine göre konu hakkında tartışmaların devam ettiği Türkiye’de yılda yaklaşık 200 bin tonluk alışveriş poşeti üretiliyor.

Endüstriyel, kilitli ve mağaza torbalarıyla kargo ve elbise poşetleri gibi geniş bir ürün yelpazesi de eklendiğinde bu miktar 510 bin tonu buluyor.

Uygulama 2019’da başlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, satış noktalarında bez torbayı teşvik etmek ve naylon poşet kullanımını azaltmak amacıyla 2019’da naylon poşetlerin paralı verilmesi uygulamasını başlatacaklarını söyledi.

Naylon poşeti birden kaldırmanın kolay olmadığını diyen Öztürk, “Bunun da bir sanayisi, yatırımcısı var. Bunu kademeli dönüşümle sisteme entegre etmek istiyoruz. Bu sisteme geçtiğimiz an poşet miktarı yüzde 60 azalacak. O daha sonra kademeli azalacak. Yani 2021- 2022’de artık hemen hemen poşet kullanılmaz hale gelecek” diye konuştu.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda hekimci düzenlemenin kapsamlı bir çözüm olmayacağını savunurken, çevreciler düzenlemeye destek verdi ve plastik poşet kullanımını en aza indirecek kararların alınmasını istedi.

Previous post
IŞİD saldırısında yaralanmıştı: Deyr ez Zor operasyonunu takip eden bir gazeteci daha yaşamını yitirdi
Next post
HDP 5'inci yılını kutladı: 'Zulme rağmen ayaktayız, direneceğiz'