Ana SayfaKadınNepal’deki ilk ‘diğer’ kimliğinin sahibiydi, aynı zamanda evlenen ilk trans kadın oldu

Nepal’deki ilk ‘diğer’ kimliğinin sahibiydi, aynı zamanda evlenen ilk trans kadın oldu

HABER MERKEZİ – Nepal’de resmi olarak yasal statüsünde olmasa da bölge yetkililerinin izni ile bir erkek ile evlenen ilk trans kadın olan Monika Shahi Nath’ın endişeleri gerçekleşmedi: Komşuları ve eşinin ailesi, Nath’ın tavırları ve varlığından çok memnun.

40 yaşındaki trans kadın Monika Shahi Nath, 22 yaşındaki Ramesh Nath Yogi ile evlenerek “Nepal’de evlenen ilk trans kadın” oldu.

Nepal’de resmi kanuna göre transların evlenmesi yasal sayılmasa da bölge yetkilileri Nath ve Yogi’nin evliliğini destekledi.

Kimliklerde kadın ve erkeğin yanında üçüncü bir seçenek olmasına rağmen Nepal’de birçok trans, ülkede hala toplumsal baskı görüyor.

“Artık kadın olduğumu anladılar”

Bu sebeple eşinin ailesinin kendisini ‘kabul etmeyeceği’ yönünde endişeler duyan, 2015’te Nepal’deki ilk ‘O’ (diğer) işaretli kimliğin sahibi olan Nath haksız çıktı: Hem eşinin ailesi hem birlikte yaşadıkları bölgedeki halk çift ile çok iyi anlaşıyor:

Karı koca olarak kabul edilmekten çok memnunuz. Bir gün birinin eşi olabileceğimi, eşimin ailesi tarafından bu kadar sevileceğimi hayal dahi edemezdim. Evimden ayrı yaşadığım dönemde çocukluğumdan beri hissettiğim duygularıma kulak verdim, gizlice kadın olarak yaşamaya başladım. Bu beni çok mutlu etse de ailemin utanacağını düşünüp çok çekinmiş, söyleyememiştim.

Nath’ın ailesi, trans olduğunu düğün gününde aile evlerine geldiklerinde öğrenmiş.

“Evli olmam kabul sürecini hızlandırdı, artık kadın olduğumu anladılar” diyor Nath.

“İyiliği ve tavırları, kabul sürecini çok hızlandırdı”

Yogi’nin ailesi, aslında ilk önce evliliğe karşı çıksalar da yaşadıkları bölgedeki herkesin çifti kabul etmesi sonrasında onlar da fikirlerini değiştirmiş.

Komşularından Laxmi Nath Bista, “Onun bizimle ve ailesi ile ilişkisi o kadar iyi ki, varlığından çok memnunuz. Buradaki insanlar için ‘üçüncü cinsiyet’ düşüncesi çok yeni, insanlar anlamıyor. Fakat iyiliği ve tavırları, kabul sürecini çok hızlandırdı” diyor.


Karınca Dış Haberler