Ana SayfaBilim ve TeknolojiNobel Tıp Ödülü’nün sahipleri belli oldu

Nobel Tıp Ödülü’nün sahipleri belli oldu

HABER MERKEZİ – Bitkilerin, hayvanların ve insanların biyolojik ritimlerini yeryüzünün evrimi doğrultusunda nasıl adapte ettiklerini açıklayan çalışmalarıyla Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young, 2017 Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.

2017 Nobel Tıp Ödülü’nün bu seneki sahipleri, ABD’li bilim insanları Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young oldu.

Biyolojik saatimizi inceleyen ve iç yüzünü aydınlatan bilim insanlarının bu bulguları; bitkilerin, hayvanların ve insanların biyolojik ritimlerini yeryüzünün evrimi doğrultusunda nasıl adapte ettiklerini açıklamış oldu.

Ödülü paylaşan ABD’li bilim insanları, örnek organizma olarak meyve sineklerini kullandıkları çalışmalarında günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri buldu.

Böylelikle insanlar dahil tüm çok hücreli organizmaların hücrelerinde aynı ilkelere göre işleyen bir biyolojik saat olduğunu ortaya çıkarıldı.

Komiteden açıklama

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, bu yılki Tıp Ödülü’nün biyolojik saat olarak da bilinen sirkadiyen ritmini kontrol eden moleküler mekanizmaları keşfeden Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young arasında paylaştırıldığı belirtildi.

Jeffrey C. Hall 

New York’ta 1945’te dünyaya gelen Jeffrey C. Hall, 1971’de Seattle’daki Washington Üniversitesinden mezun oldu. Hall, Maine Üniversitesinde görev yapıyor.

Michael Rosbash 

Kansas City’de 1944’te doğan Michael Rosbash, 1970’te Massachusetts Institute of Technology’den mezun oldu. Rosbash, çalışmalarını Waltham Üniversitesinde sürdürüyor.

Michael W. Young 

Miami’de 1949’da dünyaya gelen Michael W. Young, 1975’te Teksas’taki Austin Üniversitesinden mezun oldu. Young, 1978’ten bu yara New York’taki Rockefeller Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Hangi ödüllerin sahipleri açıklanacak?

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, yarın Fizik Ödülü’nün, çarşamba günü Kimya Ödülü’nün, cuma günü de Barış Ödülü’nün sahibini açıklayacak.

9 Ekim’de ise Ekonomi Ödülü’nün sahibi belli olacak.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün ne zaman açıklanacağı ise henüz kesinlik kazanmadı.

Bilim dünyasının en prestijli ödülü için adaylar, her bir alan için oluşturulan komite üyeleri tarafından belirleniyor. Akademi üyelerinin yaptığı oylamada da oyların çoğunu alan aday, ödülün sahibi oluyor.

Previous post
Kadınlar Meclis bahçesinden haykırdı: "Bu yasalar böyle geçmez, kadınlar izin vermez"
Next post
Dış ticaret açığı artmaya devam ediyor: 8 milyar doları aştı