Ana SayfaGüncelNuriye Gülmen’in babası: Düşünme kabiliyeti duruyor ama fiziken çökmüş

Nuriye Gülmen’in babası: Düşünme kabiliyeti duruyor ama fiziken çökmüş

HABER MERKEZİ – Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönme talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemlerinin 235’inci gününde. Şaban Gülmen, kızının sağlık durumu hakkında “Düşünme kabiliyeti duruyor ama fiziken çökmüş” diye belirterek, Gülmen’in mahkemeye getirilmemesinin de tedirginliklerini artırdığını söyledi. Eğitimcilerin durumunu takip eden doktorlardan Onur Karahancı da ‘Her an her şeyin olabileceğini’ söyleyerek, Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönebilmek talebiyle açlık grevi eylemi yapan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, eylemlerinin 235’inci gününde.

20 Ekim’de yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında tahliye edilen Özakça, eylemine evinde devam ederken, Gülmen ise zorla tutulduğu Numune Hastanesi’nde açlık grevini sürdürüyor.

Nuriye Gülmen’in babası Şaban Gülmen, DW Türkçe’den Aslı Işık’a konuştu.

38 kiloya düşen Gülmen’i önceki gün 20 dakika görebilen baba Gülmen, kızının durumu hakkında “Düşünme kabiliyeti duruyor ama fiziken çökmüş” dedi.

‘Ne sarılabildim ne de dokunabildim’

“Birbirimizi görünce, Nuriye de, ben de bir müddet konuşamadık” diyen baba Gülmen, şöyle devam etti:

Görüşmemiz kapıda oluyor. Nuriye’yi sedyeyle getirdiler. Aramızda demir kapı olduğu için ne sarılabildim ne dokunabildim.

Şaban Gülmen, kızının mahkemeye getirilmemesinin tedirginliklerini artırdığını ve iki duruşma arasının çok uzun olduğunu da belirtti.

Nuriye Gülmen’in 31 gün boyunca refakatsiz bırakıldığını da söyleyen baba Gülmen, “Burada eziyet ediyorlar. O çocuk dermansız, halsiz. Sağından soluna dönemeyecek insanı burada tek başına bıraktılar. Refakatçiye izin vermediler. Avrupa’dan baskı olmasaydı, bu süreyi uzatacaklardı” dedi.

Eğitimcilerin doktoru: Her an her şeyin olabileceği bir dönem

Açlık grevinin ilk gününden beri eğitimcilerin durumunu takip eden üç doktordan biri olan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Onur Karahancı ise Özakça’nın sağlık durumuyla ilgili olarak şu bilgiyi paylaştı:

Semih’in enfeksiyona açık bir durumu var. Semih için ani değişiklikler olmadı. Ancak açlık grevlerinde yüz günün üzeri sinir sisteminin harap olacağı dönemdir. Çok tetikte ve dikkatli oluruz. Her an her şeyin olabileceği, bir gün ile diğer günün arasında çok farklılıkların olacağı bir dönem. Geçmiş örnekler gösteriyor ki 100 gün üzerinde ani ölümler de dahil her şey yaşanmış. Birçok deneyimimiz var. Alarm durumunda olduğumuz bir dönemdeler. Biz sadece saygı gösterebiliyoruz.

‘Hiçbir şey iyiye gitmiyor, daha da kötüleştiriliyor’

Nuriye Gülmen’in durumunu ise yetkililerin katbekat zorlaştırdığını ve kötüleştirdiğini ifade eden Dr. Karahancı, Gülmen’in tutulduğu Numune Hastanesi’nin bodrum katındaki mahkum koğuşlarının güneş görmediğini, havalandırmasının ve hareket alanının olmadığını belirterek, şunları söyledi:

Sağlık sadece medikal bir şey değildir, aynı zamanda sosyal ve psikolojik iyilik halidir. Nuriye için net olarak tecrit hali oluşturdular. Kaş yapayım derken göz çıkardılar. Sağlık açısından daha iyi yaptık diyemiyorlar ve sorumluluğu kimse almıyor.

Gülmen ile görüşmek için yaptıkları başvuruların hiçbirine yanıt alamadıklarını söyleyen Dr. Karahancı, “Yaşamsal riskini artırıyorlar. O koşullarda tutulmasının sağlık gerekçesiyle yapıldığını kimse kabul edemez. Hiçbir şey iyiye gitmiyor, daha da kötüleştiriliyor. Yetkililerin bu koşullardan vazgeçmeleri gerekir” ifadesini kullandı.


Nuriye Gülmen’in kardeşi: Ablam çok kilo kaybetti, fiziksel görünüşü değişti



PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mersin’de polis servis aracına düzenlenen saldırıyı PKK üstlendi
Sonraki Haber
Barzani: 1 Kasım'dan itibaren başkanlığı bırakıyorum