Ana SayfaGüncel‘Nusra’yla anlaşıldı’ iddiası: ‘İdlib operasyonu senaryo, hedef Afrin’i kuşatmak’

‘Nusra’yla anlaşıldı’ iddiası: ‘İdlib operasyonu senaryo, hedef Afrin’i kuşatmak’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İçi bizim, dışı Rusya’nın” diyerek duyurduğu İdlib operasyonunda Ankara’nın amacının “Afrin’e müdahale” olduğu belirtiliyor. Bunu dile getiren isimlerden biri de Şehba bölgesinin askeri gücü olan Devrimci Güçler Komutanı Hacı Ehmed. Öyle ki Ehmed’e göre İdlib konusunda Türkiye ile El Nusra bir toplantı yaptı ve bu toplantıda “Nusra’ya İdlib’in derinliklerine girmeme sözü verildi”. Ehmed, Türkiye’nin İdlib operasyonu ile asıl amacının ise “Afrin’i kuşatarak bölgeye üs kurmaktır” olduğunu savunuyor.

7 Ekim’de, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İdlib’de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek. İdlib’in içi bizim, dışı Rusya’nın korumasında olacak” sözleriyle duyurduğu İdlib operasyonunda son olarak, Türk askerinin sınırı geçerek kente girdiği duyuruldu.

Operasyonda Ankara’nın amaçlarından birinin “Kürtlerin kontrolündeki Afrin’e müdahale” olduğu belirtiliyor.


Fehim Taştekin değerlendirdi: Ankara’nın İdlib operasyonunda amacı ne?


Şehba bölgesinin (Minbiç, Cerablus ve Bab) askeri gücü olan Devrimci Güçler Tugayı Komutanı Hacı Ehmed de benzer bir açıklama ile operasyona dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin İdlib’e girme operasyonunu ‘senaryo’ olarak niteleyen Ehmed, asıl hedefin ‘Afrin’i kuşatmaya almak olduğunu’ söyledi.

“Türkiye ile El Nusra anlaştı” iddiası

Fırat Haber Ajansı’na konuşan Devrimci Güçler Tugayı Komutanı, Türkiye ile El Nusra (Heyet Tehrir El Şam) arasında, yapılan bir toplantı ile anlaşma sağlandığını da iddia etti.

Ehmed, bu toplantının Türkiye-Suriye sınırında yapıldığını, toplantıya Genelkurmay Başkanı ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile bazı rütbeli askeri heyetler ile El Nusra’dan üç emirin katıldığını öne sürdü.

Ehmed’e göre bu toplantıda, Türkiye’nin, İdlib’in kuzeyi ile Halep’in batısına girmesi kararı alındı. Bu bölgeler ise Afrin’e yakın olan noktalar.

Ayrıca Ehmed’e göre yapıldığı iddia edilen anlaşmadaki hedef zaten “İdlib’in derinliklerine girmek değil, Afrin’i kuşatmak”. Ehmed bu durumu şöyle yorumladı:

Yani tersinden de okursak, hedef Afrin’i kuşatarak İdlib’in derinliklerine girmemektir. Nusra’ya da böyle söz verildi.

Anlaşma doğrultusunda Nusra’nın kendisini ‘bir dönüşüme’ tabi tutacağını da dile getiren Ehmed, “Bunu da zaman gösterecek. Kendisini farklı bir isimle dönüştürüp hareket edebilir” dedi ve ekledi:

Asıl amaç İdlib’in kuzeyinde, Afrin’in güneyinde 3 noktada güçlerini konumlandırıp, Afrin’i oralardan gözetim altına alarak sürekli üzerinde tehdit oluşturmak, ileride Demokratik Suriye Güçleri’nin İdlib’e doğru uzanmasının önünü almaktır. Tam tersine Afrin’i daraltıp zayıflatmaktır.

[Türkiye’nin) hedefi, İdlib’in kuzey hattını ve özel olarak Afrin’in güneyini gözetim altına alıp kuşatabilecekleri noktalara yerleşmeleridir.

Previous post
İlk değil sistematikmiş: Zihinsel engelli çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkek gözaltında
Next post
7 kişi bir haftadır 'çırılçıplak gözaltında': 'Sadece işkence değil bir arada yaşama isteğine saldırı'