Ana SayfaGüncelOHAL’de cezaevleri: Edirne’de ‘domuz bağı’ ile işkence ve sürgün, Düzce’de hasta tutukluya ‘Cezaevinde kalsın’ raporu

OHAL’de cezaevleri: Edirne’de ‘domuz bağı’ ile işkence ve sürgün, Düzce’de hasta tutukluya ‘Cezaevinde kalsın’ raporu

HABER MERKEZİ – OHAL’de cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Edirne F Tipi Cezaevi’nde Ferdi İşçi adlı tutuklu ‘domuz bağı’ ile süngerli hücreye konulurken, açık görüşte annesini dahi tanımayan Düzce Cezaevi’ndeki hasta tutukluya ise ‘Cezevinde kalabilir’ raporu verildi. Kilis L Tipi Cezaevinde ise gardiyanların fiziki ve psikolojik şiddetinden dolayı üç siyasi tutuklunun 10 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde oldukları öğrenildi. Öte yandan Elazığ Yüksek Güvenlikli 1 No’lu Cezaevinde 13 tutuklunun yaklaşık bir aydır tek kişilik hücrelerde olduğu belirtildi.

OHAL döneminde cezaevlerindeki hak ihlalleri artarak devam ediyor.

Edirne, Düzce, Kilis ve Elazığ cezaevlerinden gelen haberler bu ‘ihlaller furyası’nın son örnekleri.

Domuz bağıyla süngerli hücreye attılar

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 20’li yaşlardaki Ferdi İşçi isimli tutuklunun, süngerli hücrede “domuz bağı” şeklinde bağlanarak çıplak aramaya maruz kaldığı ve şiddet gördüğü öğrenildi.

İşçi’nin durumu, bu uygulamalara karşı çıktığı için Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Fikret Kara’nın kaleme aldığı mektupla açığa çıktı.

Fikret Kara’nın Mezopotamya Ajansı’na gönderdiği mektubunda anlattığına göre Edirne F Tipi Cezaevi’nde yaşananlar ve Ferdi İşçi ile Denizcan Dil’in maruz kaldığı şiddet şöyle:

20’li yaşlarda iki genç arkadaşımız Ferdi İşçi ve Denizcan Dil, Silivri Cezaevi’nden Edirne’ye sürgün getirilmişti. 21 Ağustos 2017 tarihinde hücre içini de görecek şekilde yerleştirilen, psikolojik işkence aracı olan kamerayı işlemez hale getiriyorlar. Gelen gardiyanlar gerekli müdahaleyi yapıyor, tutanak tutuyorlar. Eylemden bir gün sonra hücrelerine gelen kurum müdürü (adını yazmıyoruz faks engellenmesin diye, işkence haberleriyle meşhur biridir) saldırı talimatı veriyor. Gençleri zorla yerlerde sürükleyerek, süngerli hücreye atıyorlar. Ferdi’nin elleri, ayakları arkadan bükülerek bir birine bağlanarak, ‘domuz bağı’ şeklinde birkaç saat bekletiliyor. Onursuz aramaya maruz kalıyorlar. Gençlerin yerleri değiştiriliyor. Tekli hücreye atılıyorlar. Herkesten tecrit olmaları için havalandırma hakları engelleniyor. Sohbet hakları yasaklanıyor, işkence ve tecritte ‘bağımsızlaşma’ dayatılıyor. Biz de tüm saldırı ve işkencelere karşı çeşitli eylemler gerçekleştirdik. Özel tecrit uygulamasına derhal son verilmesini için onlarca eylem yaptık fakat işkence yapmayı kendine hak gören idare sorunu çözmek yerine bizleri sürgün etmekle buldu çareyi.

Açık görüşte annesini dahi tanımayan hasta tutukluya ‘Cezevinde kalabilir’ raporu

Bir başka hak ihlali haberinin geldiği yer ise Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi.

Selami Keleş

Cezaevinde tutulan ve gün geçtikçe durumu ağırlaşan hasta tutuklu Selami Keleş’in rapor için sevk edildiği Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden, 6 ay sonra “Cezaevinde kalabilir” yanıtı geldi.

27 Temmuz’da Nöroloji Anabilim Dalı’nda yapılan muayenesinde ise Keleş’in epilepsi olduğu belirtilmesine rağmen, “Nörolojik bir sakınca yok” denilerek cezaevinde kalabileceği ifade edildi.

Raporda, diğer bölümlerde yapılan muayenelerde normal sonuçlar çıktığı belirtilerek de “Cezaevi koşullarının şahsın yaşamı için tehdit oluşturmayacağı; ceza infaz kurumda kalmasında sakınca bulunmadığı ve yaşamını tek başına sürdürmesinin mümkün olduğu kanaatini oy birliği ile mütalaa olunur” denildi.

Ancak Keleş’in annesi Güzel Keleş, geçtiğimiz hafta cezaevine açık görüşe gittiklerini ve oğlunun kendisini bile tanımadığını belirterek, karara tepki gösterdi:

Açık görüşe gittik. Kapıda bizi bile tanımadı. Neden orada olduğunu bile bilmiyordu. Ben kapıdan elini tutup, görüş kabinine getirdim. Sürekli etrafa yersiz bir şekilde gülüyordu. Arkadaşları bize durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini aktardı.

Üç tutuklu gündür açlık grevinde

Kilis L Tipi Cezaevi’nde ise gardiyanların fiziki ve psikolojik şiddetinden dolayı üç siyasi tutuklunun 10 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde oldukları öğrenildi.

27 Eylül’den bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutukluların isimleri şöyle: Mehmet Sinan Ayçiçek, Cemal Muhammet ve Agid Adsoy.

13 tutuklu 1 aydır tek kişilik hücrelerde

Elazığ Yüksek Güvenlikli 1 No’lu Cezaevi’nde yaklaşık bir aydır 13 tutuklunun bulundukları koğuşlardan çıkartılarak tekli hücrelere konulduğu belirtildi.

İHD ve TİHV’e başvuruda bulunan tutuklu yakınları artan hak ihlallerinin son bulmasını isterken, tutukluların birbirleri ile görüşememesinden dolayı endişeli olduklarını ve yakınlarının yaşamlarının tehlikede olduğunu söyledi.

Previous post
ABD ile yaşanan 'vize krizi'nin ardından dolar ve euro yükselişte
Next post
85 gündür eylemde olan DHL işçileri: 'Direnişin ateşi içimizi ısıtacak'