Ana SayfaGüncelOHAL’de cezaevleri: Silivri’de Kürtçe savunmalara el konuluyor

OHAL’de cezaevleri: Silivri’de Kürtçe savunmalara el konuluyor

HABER MERKEZİ – Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi Avukat Selin Yıldırım, Silivri Cezaevi’nde tutukluların hazırladığı Kürtçe savunmalara el konulduğunu söyledi. Yıldırım, uygulamanın kişisel kararlarla yapıldığını ve savunma hakkının engellendiğini ifade etti.

Silivri Cezaevi’nde tutukluların hazırladığı Kürtçe savunmalara el konulduğu öğrenildi.

Herhangi bir karar bulunmamasına rağmen gardiyanlarca engellenen ve el konulan Kürtçe savunmalar için, “Kürtçe bilen yok. Ne yazıldığını anlamıyoruz” denildiği aktarıldı.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi Avukat Selin Yıldırım, Mezopotamya Ajansı’na Kürtçe savunmalara el konulmasını değerlendirdi.

Engellemelerin Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte arttığına dikkat çeken Yıldırım, şunları aktardı:

Tüm haklar KHK ile gasp ediliyor. Müvekkilimiz bize Türkçe savunmayı teslim etti. Biz de onu tercüman vasıtası ile Kürtçe’ye çevirdik ve geri götürdük. İçeriye verdik. Dosya evrakı olduğu için kendilerine teslim ettik. Gardiyanlar da bunu gördü. O gün görevli olan gardiyan ‘burada ne yazdığını bilmiyorum, bunu çevirecek kimse de yok’ diyerek almadı.

İlk anda bireysel olabilir ama sonrasında infaz koruma memurlarından yetkililerle de görüştük ancak kesinlikle kabul edilmedi. Resmi olarak da evrakı teslim etmemize izin verilmedi. İlginç olan müvekkilin içeride yazdığı savunmaya da el koydular.

Yıldırım, uygulamanın kendileri açısında cezaevlerinde kanun, yönetmenlik, tebliğnamenin olmadığını, tamamen görevlilerin kişisel kararları ile tutukluların savunma hakkının engellendiği anlamına geldiğini ifade etti.

Yaşanan uygulamanın “savunmayı kısıtlamak” anlamına geldiğini de dile getiren Yıldırım, “Bugün Kürtçe savunmaya el konulacak, yarın iddianameye el konulacak, sonra ifadeye el konulacak… Bu onun göstergesidir” uyarısında bulundu.