Ana SayfaGüncelOlay yeri incelemesi usule uygun yapılmamış, 10 Ekim Katliamı’nın akşamı deliller ‘süpürülmüş’

Olay yeri incelemesi usule uygun yapılmamış, 10 Ekim Katliamı’nın akşamı deliller ‘süpürülmüş’

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yaşandığı günün akşamına dair olay yeri inceleme görüntüleri çıktı. Görüntülerde, belediyeye ait temizlik aracı ve çöp kamyonlarıyla delillerin yok edildiği yer alıyor.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısına ilişkin bir yeni görüntü daha ortaya çıktı.

Bu kez görüntülerde saldırının yaşandığı günün akşamına ait olay yeri görüntüleri yer alıyor.

Mahkemeye gönderilen ve katliamın yaşandığı günün akşam saatlerinde polis kamerası (Ankara Polis Foto Film Şube) tarafından çekildiği anlaşılan görüntülerde, olası delillerin belediyeye ait temizlik ve çöp araçlarıyla yok edildiği görülüyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Barış Boyraz’ın haberine göre görüntülerin ilk dakikalarında, olay yeri inceleme polisleri bir yandan delilleri toplarken, diğer yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait temizlik kamyonu, patlamanın yaşandığı yerlerde su kullanarak yıkama ve süpürme işlemi yapıyor.

Görüntülerin 35’inci saniyesinden sonra temizlik aracı ikinci patlamanın yaşandığı yerde süpürme ve temizleme işlemi yapıyor. Temizlik kamyonu çalışırken alanda bir çok materyalin olduğu görülüyor.

45’inci saniyeden sonra ise alana bir çöp kamyonu ve onlarca temizlik görevlisi getiriliyor.

Temizlik görevlileri alanda yaşamını yitirenlerin taşıdığı ve cenazelerin üzerine örtülen bayrak ve flamalar ile yaşamını yitiren ve yaralananlara ait olabilecek eşyaları özensizce çöp kamyonuna attığı görülüyor.

Görüntülerin 85’inci saniyesinde birinci patlamanın olduğu alanın tamamen “temizlendiği”, yerlerin ıslak olduğu görülüyor ve olaya dair izler siliniyor.

Kaydın 90’ıncı saniyesinden itibaren Ankara Gar’ının yaklaşık 10 metre yükseklikteki duvarına tazyikli su tutuluyor.

‘Delilleri karartma suçu’

Katliamın olduğu gün gar önünde bulunan ve saat 16.30’a kadar incelemeler yapan Adli Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı, ortaya çıkan görüntülere dair, “Deliller toplanırken temizlik aracının, çöp aracının oraya girmesi delilleri karartmaya yönelik suçtur, delilleri karartma suçudur” değerlendirmesi yaptı.

Korur-Fincancı, “Cenazelerin üstüne örtülen flamalar dahil oradaki tüm delillerin laboratuvara götürülerek incelenmesi gerekiyordu. Bir biber gazı kalıntısı olup olmadığının araştırılması gerekiyordu” dedi.

‘Olay yeri incelemesi en az 2 gün sürmeliydi’

10 Ekim’de gar önünde inceleme yapanlar arasında bulunan avukat Nuray Özdoğan ise görüntülere dair şu değerlendirmede bulundu:

Savcı olay yerine ancak 12.00 sularında geldi. 102 kişinin yaşamını yitirdiği bir olay ancak sadece 2 savcı geldi. Olay yeri incelemesi usule uygun yapılmadı. Ne Ceza Muhakemesi Kanunu’na ne de Minnesota Sözleşmesi’ne uygun bir şekilde yapılmadı. Olay yerine gelen inceleme ekipleri de eksikti. Olay yeri bandının dışında bir çok delil bulundu, insan parçaları bulundu. Tüm itirazlarımıza rağmen polisler ve savcılar delillerin üzerinde gezdi. Bu görüntüler de bir delil karartma çabasıdır. Olay yerini hızlıca boşaltıp, ertesi güne hiç bir şey bırakmamayı düşündüler. Bu düşüncenin altında yatan sebep toplumu bu olaydan uzaklaştırmaktır. Böyle bir katliamda olay yeri incelemesi en az 2 gün sürmelidir. Ancak 3-4 saatte bitirildi. Bu olayı ne kadar ciddiye aldıklarını, ne kadar önemsediklerini gösteriyor. Olay yerini temizlemek için gösterdikleri hızı sanıkları yakalamak için gösterselerdi, belki de şuan 10 Ekim katliamından sonra yaşanan katliamların bir kısmı olmayacaktı.

Evrensel’in ulaştığı görüntü kaydı ise şöyle: