Ana SayfaGüncelOperasyon İdlib’eydi ama TSK’nin ‘keşif timleri’ Afrin sınır hattında

Operasyon İdlib’eydi ama TSK’nin ‘keşif timleri’ Afrin sınır hattında

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İçi bizim, dışı Rusya’nın” diyerek duyurduğu İdlib operasyonunda TSK dün Türk askerinin sınırı geçtiği duyurarak ‘keşif faaliyetlerinin başladığını’ açıklamıştı. Ankara’nın amacının “Afrin’e müdahale” olduğu belirtilen operasyonda TSK’nin “özel kuvvetlerine bağlı keşif timinin” Afrin sınırı yakınlarında “keşif faaliyeti” başlattığı ortaya çıktı.

7 Ekim’de, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İdlib’de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek. İdlib’in içi bizim, dışı Rusya’nın korumasında olacak” sözleriyle duyurduğu İdlib operasyonunda son olarak, Türk askerinin sınırı geçerek kente girdiğini açıkladı.

Operasyonda her ne kadar Türkiye’nin “Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü” olarak bölgede bulunduğu iddia edilse de Ankara’nın asıl amacının “Afrin’e müdahale” olduğu belirtiliyor.


‘Nusra’yla anlaşıldı’ iddiası: ‘İdlib operasyonu senaryo, hedef Afrin’i kuşatmak’

Fehim Taştekin değerlendirdi: Ankara’nın İdlib operasyonunda amacı ne?


Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberi de bu yorumu doğrular nitelikte.

Habere göre TSK’nin “özel kuvvetlerine bağlı keşif timi”, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kontrolündeki Afrin sınırlarında “keşif faaliyetine” başladı.

Haberde üç ayrı zırhlı kamyonetle sınırı geçen “keşif timinin” sivil kıyafetlerle görev yaptığı belirtiliyor.

Time Tahrir el Şam’dan bir grubun “keşif timine” eşlik ettiği iddiasına ilişkin ise TSK kaynaklarının bilgi vermekten kaçındığı belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre ise Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı grupların, İdlib kırsalındaki Atme ve Darit İze kasabalarına çatışma yaşamadan yerleşti. Haberde Afrin’in de batısında yer alan bu iki kasabaya Türkiye’nin Astana görüşmelerinden sonra kendisine bağlı Fırat Kalkanı grupları içindeki bin 500 kişilik grubu İdlib’e geçirdiği ve bunların açtığı koridordan da TSK’nin yerleştiği belirtiliyor.