Ana SayfaGüncelOperasyonun adı İdlib ama hedefi Afrin: ‘Gözlem noktaları ile Afrin kuşatılacak’

Operasyonun adı İdlib ama hedefi Afrin: ‘Gözlem noktaları ile Afrin kuşatılacak’

HABER MERKEZİ – Astana sürecinde İran ve Rusya ile varılan mutabakata dayanarak Türkiye’nin başlattığı İdlib operasyonu sürüyor. Operasyonun asıl amacının PYD’nin kontrolündeki Afrin’in kuşatılması olduğu belirtilirken, TSK de hazırlıklarını bu amaca yönelik yapıyor. TSK’nin operasyon sırasında İdlib’deki Bereket Dağı’nda, İleri Destek Birlik Komutanlığı (İDBK) kuracağı,  askerlerin kalacağı ve özel bölümlere sahip konteyner kent kurulacağı ileri sürüldü.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Ekim’de, “İdlib’de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek. İdlib’in içi bizim, dışı Rusya’nın korumasında olacak” sözleriyle duyurduğu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 13 Ekim’de Suriye sınırını geçerek İdlib çevresine askeri sevkiyatta bulunmasıyla başlayan İdlib operasyonu sürüyor.

Operasyonda her ne kadar Türkiye’nin “Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü” olarak bölgede bulunduğu iddia edilse de Ankara’nın asıl amacının “Afrin’e müdahale” olduğu belirtiliyor.

Operasyon sürerken TSK’nin yaptığı hamleler de bu yönde.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İdlib’deki Bereket Dağı’nda, Irak Kürdistan Bölgesi ve Fırat Kalkanı Harekatı’nda olduğu gibi İleri Destek Birlik Komutanlığı (İDBK) kuracak.

Haberde Bereket Dağı’ndaki İDBK alanında askerlerin kalacağı ve her türlü ihtiyaçlarının karşılanacağı, özel bölümlere sahip konteyner kent kurulacağı ileri sürüldü.

Söz konusu alanın etrafında siperler kazılmaya başlandığı belirtilen haberde, çalışmalar sırasında tanklar ile diğer zırhlı muharebe araçlarıyla önlem aldığı belirtildi.

Bereket Dağı’nda kurulacak İDBK’nin 10 gün içinde tamamlanarak tam devreye girmesi planlandığı belirtilirken, bu hamleyle TSK’nin Afrin’i kuşatacağı da belirtiliyor.

Haberde yer alan ifadeler şöyle:

Böylece TSK aynı zamanda, PYD hâkimiyetindeki Afrin bölgesinden olası bir sızmaya karşı anında müdahale edecek gücü Bereket Dağı’na yerleştirmiş olacak. Afrin sınır hattında Kaptan El Cebel, Dar Ta İzzah’ta da gözlem noktaları kurulması planlanıyor. Bu sayede Afrin bölgesi TSK tarafından kuşatılmış olacak.


‘Türkiye kendini PYD’yi sınırlandırmaya adamış, İdlib operasyonuyla da Afrin’i kuşatmak istiyor’