Ana SayfaBilim ve TeknolojiÖrümcek, böcek ve sürüngen korkusu ‘evrim kökenli’ olabilir

Örümcek, böcek ve sürüngen korkusu ‘evrim kökenli’ olabilir

HABER MERKEZİ – Fobiler üzerine araştırma yapan bilim insanları, 6 aylık bebeklerin dahi, yılan veya örümcek gibi hayvanlarla karşı karşıya geldiğinde stres yaşadığını, başka hayvanlar ile ise durumun aynı olmadığını ortaya koydu. Bilim insanlarından Max Planck, örümcek, böcek ve sürüngenlere karşı geliştirilen duyguların ‘öğrenilen’ bir korku olduğu düşüncesinden uzaklaştıklarını kaydederek, “Yılan ve örümcek korkusunun evrim kökenli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Bilinen fobiler üzerine araştırma yapan bir grup bilim insanı, 6 aylık bebeklerin dahi yılan veya örümcek gibi hayvanlarla karşı karşıya geldiğinde stres yaşadığını ortaya koydu.

Frontiers in Psychology dergisinde yer alan araştırmaya göre, yılan ve örümcek karşısında stres yaşayan bebekler, aynı tepkiyi gergedan ve ayı gibi hayvanların fotoğraflarına karşı göstermedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre bu konuda daha önce yapılan araştırmalar, bu korkuyu ‘öğrenmiş olması muhtemel’, daha büyük yaştaki çocuklar ve yetişkinler üzerinde gerçekleştirilmişti.

“Bu fobi evrim kökenli olabilir”

Araştırmanın başındaki isimlerden Leipzig Enstitüsü’nden Stefanie Hoehl, “Bebeklere, çiçek ve balık fotoğrafı yerine, yılan ve örümcek fotoğrafı gösterdiğimizde gözbebekleri dikkat çekici şekilde büyüdü” açıklamasını yaptı.

Aynı araştırmadaki bir başka isim olan Max Planck ise “Yılan ve örümcek korkusunun evrim kökenli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Planck, bu canlılara gösterilen korku tepkisinin, 40 milyon yıldır birlikte yaşamanın sonucunda geliştiğini düşündüklerini de dile getirdi.

Araştırmacılar, aktarılma yoluyla geçen yılan ve örümcek korkusunun, gerçek anlamda bir fobiye, ebeveynlerin gösterdiği bir panik tepkinin gözlemlenmesi ile geçebildiğini de belirtiyor.




Önceki Haber
Takas ile kolektif yaşamı inşa etti: 'Doğa varsa yaşam vardır, yeter ki paylaşalım'
Sonraki Haber
Benzine zam geliyor