Ana SayfaGüncelOylar düşüşte: Saray’a gelen anketlerde AKP’nin oy aralığı ne?

Oylar düşüşte: Saray’a gelen anketlerde AKP’nin oy aralığı ne?

HABER MERKEZİ – ‘Saray’a gelen anketlerde AKP’nin oyununun yüzde 38-41 aralığında gösterildiği bildirildi.

Ülkücü camiaya yakınlığıyla da bilinen Yeniçağ Gazetesi’nin Ankara kulislerine yakın yazarı Ahmet Takan, ‘Saray’a gelen anketlere dair bazı bilgileri köşesinden paylaştı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü, Saray’da Başbakan Binali Yıldırım ve Erdoğan ailesinin ‘ileri gelenleri’ ile toplantı yapıldığını aktaran Takan, bu toplantıda “AKP’li belediye ve il başkanlarının durumunun ele alındığını ve gelen can sıkıcı anket sonuçları yüzünden erken seçim nihai kararının diğer toplantılara bırakıldığını” hatırlattı.

Takan, gelen anketlerde ise AKP oylarının yüzde 38-41 aralığında gözüktüğünü yazdı:

Sarayın tüm anketçilerinin son raporları masaya yatırıldı. AKP’nin oy oranı 38-41 aralığında çıktı. Genelde iktidar partisinin 7 Haziran 2015 sürecinin biraz altında olduğu görüldü.

Bilgileri ‘Saraydaki kaynağına’ dayandıran Takan, yazısında bu kaynağının şu sözlerini de aktardı:

Erdoğan sürekli anket yaptırdığımız şirketlerin de dışına çıktı. Sizin saray anketçileri dediklerinizin dışında başka özel şirketlere de anketler yaptırıyor. Yaptırılan anketlerin sayıları da sıklığı da çoğaltıldı.

Takan, Saray’dan Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), “Erken seçim için hazırlıklarınızı en kısa sürede ne kadarda tamamlayabilirsiniz?” diye sorulduğunu, buna cevabın ise “En erken 48 günde tamamlarız. Makul süre 60 gün” şeklinde olduğunu aktardı.

Yeniçağ yazarı bunun ise “Erdoğan’ın bir baskın seçim kararı alması durumunda seçim sisteminde bir değişiklik yapılamayacağı” anlamına geldiğini vurguladı.

Genel anketlerin dışında “metal yorgunluğu” hamlesi sonucunda sahada yaptırılan çok özel anketlerin de AKP’de masaya yatırıldığını kaydeden Yeniçağ yazarı, “Belediyelerden kaynaklanan nedenlerle düşüş yaşanmıyor. İstifalar hâlâ AKP’nin oylarını yükseltmiyor” tespitinin Erdoğan’ın ‘daha da çok canını sıktığını’ kaydetti.

KONDA araştırması: AKP 7 Haziran’daki pozisyonuna geldi

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA da yaptığı son seçim anketinde pozisyonunu koruyor görünse de AKP tercihinde, özellikle AKP seçmeni arasında bile Erdoğan tercihinde gerileme olduğunu kaydetmişti.

KONDA, AKP’nin Eylül itibariyle geldiği nokta 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri seviyesinde olduğunu aktarmıştı.

‘Gündem ve Seçmen Eğilimleri Araştırmaları’ başlıklı araştırmada KONDA, “Bugün seçim olsaydı hangi partiyi tercih ederdiniz?” sorusuna karşılık ankete katılanların yüzde 34.7’sinin AKP’ye oy vereceğini söylediğini; AKP’yi sırasıyla CHP (yüzde 17.7), HDP (7.2) ve MHP (7.0) takip ettiğini bildirmişti.

Bu soruyu “Kararsızım” diye yanıtlayanların oranı dağıtıldığında ise oranlar ankete şöyle yansımıştı:

AKP yüzde 50.9

CHP yüzde 26

HDP yüzde 10.5

MHP yüzde 10.3


Ahmet Takan’ın “İstifalar AKP anketlerini yükseltemedi…” başlıklı yazısının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.
Previous post
AB liderleri 'Türkiye ile sert bir diyalog içinde olunması' konusunda anlaştı
Next post
İşten çıkarılan Şişecam işçileri 'İş, aş, adalet' talebiyle İstanbul'a yürüyor