Ana SayfaDünyaPeşmerge çekildi: Kerkük’ün ardından Şengal ve Mahmur da ‘devredildi’

Peşmerge çekildi: Kerkük’ün ardından Şengal ve Mahmur da ‘devredildi’

HABER MERKEZİ – Kerkük’te Irak ve Haşdi Şabi güçlerinin saldırılarına karşı kenti terk eden Peşmerge güçleri, şimdi de Mahmur ve Şengal’de de bazı bölgelerden geri çekildi. Ezidi olmayan KDP’li peşmergelerin çekildiği yerlere ise Haşdi Şabi güçlerinin yerleştiği bilgileri geldi. Öte yandan Mahmur ve Şengal’in ardından peşmerge güçlerinin Germiyan bölgesinden de çekildiği öğrenildi. Peşmerge komutanlarından Şefik Çavşin ise peşmerge güçlerinin Başika’dan da ayrılmaya başladığını söyledi.

Yüzde 92 ‘Evet’ ile sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüşmüştü.

Saldırının Türkiye, İran ve Irak tarafından Kürdistan Bölgesi’ne karşı yapılan üçlü bir plan olduğu yorumları yapılırken, uluslararası koalisyon güçlerinin öncülüğünü yapan ABD’den gelen açıklamalarda taraflara ‘gerginliği artıran adımlardan kaçınma’ çağrısı yapılmış, Kerkük’teki durum için ise ‘saldırı değil askeri intikal’ değerlendirmesi yapılmıştı.

Irak ordusu ise ilerlemeyi sürdürdüğünü, K1 askeri üssü ile Kerkük Havalimanı’nı ele geçirdiğini, Kerkük valilik binasının da çatışma yaşanmadan alındığını açıklamıştı.

Kerkük 4’üncü Cephe Peşmerge Komutanı Westa Resul da Peşmerge’nin çekildiğini, çekildikleri bölgelere Irak güçlerinin yerleştiğini duyurmuştu.


Kerkük’te çatışma: Neler oldu, kim ne dedi, son durum ne?


Bu gelişmelerin ardından da bugün Şengal ve Mahmur’dan yeni bilgiler geldi.

Bölgedeki yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, Mahmur hattından Şengal’e kadar uzanan bölgeye yöneldi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre gece saat 02.00’de başta Şengal olmak üzere Sinuni ilçesi ve Kürdistan Bölgesi’ne bağlı kimi alanlardan KDP’li peşmergelerin geri çekildiği aktarıldı.

Bu yerleşim yerlerine de Haşdi Şabi güçlerinin yerleştiği kaydedildi.

imgHaberde ayrıca araçlarına binerek Şengal’i terk eden KDP’li peşmergelerin Ezidi olmayan peşmergeler olduğu ifade edildi.

Öte yandan Şengal’i savunan Ezidilerden oluşan Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ise mevzilerinde kenttin savunmasını sürdürdüğü gelen bilgiler arasında.

Peşmerge güçleri daha önce 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD saldırısında da geri çekilmiş ve böylece Ezidiler bir katliama maruz kalmıştı.

Mahmur’da son durum?

Mahmur kasabasında bulunan halkın da çoğunun evlerini bırakarak, Erbil’e gittiği öğrenildi.

Mahmur Mülteci Kampı’nda yaşayanların ise yerlerini boşaltmadığı aktarıldı.

Peşmerge Germiyan’dan da çekildi

Gece saatlerinde Mahmur ve Şengal’deki mevzilerini Heşdi Şabi’ye bırakan KDP’li peşmerge güçlerinin, Germiyan’dan da çekildiği öğrenildi.

KDP’li peşmergelerin Süleymaniye’ye bağlı Germiyan bölgesindeki mevzilerini çatışmadan Haşdi Şabi’ye teslim ederek geri çekildiği belirtildi.

Süleymaniye’ye 185 kilomtere mesafede bulunan ve yaklaşık nüfusu olan 1 milyon olan Germiyan, Kürdistan Bölgesi’nin en büyük bölgelerinden biri. Bölge ayrıca, İran ve Irak’a da sınırı bulunuyor.

Peşmerge komutanı: Başika’dan da çekilmeye başladık

Peşmerge güçlerinin Şengal, Mahmur ve Germiyan’dan çekilmesinin ardından Başika’dan da ayrılmaya başladığı öğrenildi.

Konuya ilişkin Roj News’e açıklamada bulunan Peşmerge 112’inci Tugayı komutanı Şefik Çavşin, Haşdi Şabi’nin büyük bir güç ile Beşika’ya doğru geldiğini ve peşmergelerin Beşika’dan da geri çekilmeye başladığını söyledi:

KDP güçleri şu an bütün ağır silahları ile geri çekilmiş durumda. Şu an bölgede çok az peşmerge kalmış. Kısa bir süre sonra onlar da geri çekilecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzafiyet teorisinin odağı, 'Büyük Patlama'nın izleriydi: Yerçekimsel dalgalar ilk kez gözlemlendi
Sonraki Haber
Helin Palandöken'in babası: Başbakan'a 'kadın cinayetleriyle ilgili yasalar çıkarın' dedim, sözlerim sansürlendi