Ana SayfaGüncelPhilip Gordon, ‘ABD ve Türkiye arasındaki ortaklığın sonunu’ FT’ye yazdı

Philip Gordon, ‘ABD ve Türkiye arasındaki ortaklığın sonunu’ FT’ye yazdı

HABER MERKEZİ – Obama yönetimi sırasında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Philip Gordon, ”ABD ve Türkiye arasında umut veren ortaklığın sonunun geldiğini” yazdı.

Financial Times’ta (FT) bir makale kaleme alan eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, ‘Türkiye ve ABD’nin umut vaat eden bir ortaklığın sonuyla yüzleştiğini’ söyledi.

Obama yönetimi sırasında Dışişleri Bakanlığı’nda görev üstlenen Gordon, iki ülkenin bölgesel güvenlik çıkarlarının tehlikeli bir şekilde ayrıştığını vurguladığı yazısında, şunları ifade etti:

ABD, IŞİD güçleri doğu Suriye’den sürüldüğünde oluşacak boşluğu İran’ın doldurmasını önlemeye kararlı. Washington’ın Kürtleri desteklemeye devam edeceği neredeyse kesin ve bu şiddetli bir potansiyel Türk tepkisini kışkırtabilir. Türkiye’nin Hamas, Mısır’daki Müslüman Kardeşler, Libyalı milisler gibi İslamcı gruplara verdiği destek, Katar ile askeri ilişkisi ve NATO’yu tersleyip Rus hava sistemleri satın alması ki bu ABD’yle memnuniyetsizliğini işaret etmek için atılan bir adımdı- bu bölünmeyi sadece daha da arttıracak.

BBC Türkçe’nin tercüme ederek FT’den aktardığına göre, Amerikalıların ‘Türkiye’nin jeopolitik önemi nedeniyle bu gerçekleri bir süre görmezden geldiğini’ vurgulayan Gordon, “Ama şimdi Türkiye’yi artık olduğu gibi, benzer düşünen, yakın ve güvenilir bir müttefik olarak değil de, kendi değerleri ve öncelikleri olan bir Ortadoğu ülkesi olarak görme zamanı geldi” dedi.

Gordon, yazısını şöyle noktaladı:

Bu da mümkün olan alanlarda işbirliği yapmak ama yanılsamaya kapılmamak, Erdoğan’ın ABD vatandaşlarını rehin tutması gibi farklılıklar belirdiğinde sıkı bir şekilde karşı durmak anlamına geliyor. Erdoğan geçen Ağustos’taki bir mitingde mahkum takasını ilk gündeme getirdiğinde ‘Artık eski Türkiye yok. Bu Türkiye yeni Türkiye’ diye bağırmıştı. Erdoğan haklı ve ABD’nin artık böyle davranması gerekiyor.