Ana SayfaDünyaPutin – Kral Selman görüşmesi: İki ülke arasında nükleerden uzay alanına işbirliği

Putin – Kral Selman görüşmesi: İki ülke arasında nükleerden uzay alanına işbirliği

HABER MERKEZİ – Rusya’yı ziyaret eden ilk Suudi Kralı Selman bin Abdulaziz’in, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin ardından iki ülke arasında arasında 14 anlaşma imzalandı. Görüşme sonrası basın açıklaması yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suudi Arabistan’ın Suriye’deki muhalif örgütleri birleştirmek için gösterdiği çabayı desteklediklerini, böylece muhaliflerin barış görüşmelerinde yer alabileceğini” belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, dün Rusya’da görüşerek Suriye, Irak, Yemen ve Basra Körfezi’ndeki gelişmeleri ele aldı.

İkilinin görüşmesi sonrası iki ülke arasında 14 anlaşma imzalandı.

Putin ile Kral Selman’ın Kremlin’deki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki liderin görüşmesinde Ortadoğu’daki gelişmelerin etraflıca ele alındığını belirtti.

Selman’ın,  Rusya’nın Astana görüşmeleri kapsamında Suriye krizinin çözümüne yönelik çabalarını desteklediğini aktaran Lavrov, son olarak “Suudi Arabistan’ın Suriye’deki muhalif örgütleri birleştirmek için gösterdiği çabayı desteklediklerini, böylece muhaliflerin barış görüşmelerinde yer alabileceğini” belirtti.

S-400’de mutabakat sağlandı, silahların teknoloji transferi de yapılacak

Rusya ve Suudi Arabistan liderleri arasında sona eren görüşmenin ardından nükleer enerji, tarım, savunma sanayi, uzay ve altyapı alanları başta olmak üzere 14 anlaşma imzalandı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitriy Rogozin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Rusya tarafından üretilen S-400 hava savunma sistemlerine ilgi gösterdiğini belirterek, “Ancak bu konuda nihai bir karar alınmadı.” dedi.

Ancak Reuters haber ajansının Suudi Arabistan devlet şirketi Askeri Endüstri Şirketi’nin açıklamasından aktardığına göre varılan mutabakat anlaşmasında yalnızca S-400 değil, Kornet anti tank sistemi, Kalashnivov AK-103 ve TOS-1A roket fırlatıcısı da var.

Açıklamada Rusya’nın Suudi Arabistan’a bu silahların teknoloji transferini de yapacağı yer aldı.

Bu, Suudi Arabistan’ın bu silahları temel alarak kendi silahlarını geliştirmesini ve bakımlarını kendi yapabilmesini sağlayacak.

Rusya Türkiye’ye S-400 satarken anlaşmaya teknoloji transferini dahil etmemişti.

Suudi Arabistan Kralı ilk kez Rusya’da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tarihte ilk kez Rusya’yı ziyarete gelen Suudi Arabistan Kralı Selman’ın bu ziyaretini “dönüm noktası” olarak nitelendirmişti.

Kral Selman ise Putin ile Kremlin Sarayı’ndaki görüşmesinde Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduklarını ifade etmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Orta Amerika'da Nate Fırtınası sonucu 22 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
'Müftülük denetimi' ile din dersinde yaş sınırı 4'e indiriliyor