Ana SayfaGüncelReferanduma karşı ‘birleşen’ Türkiye ve İran’dan ABD’ye suçlamalar

Referanduma karşı ‘birleşen’ Türkiye ve İran’dan ABD’ye suçlamalar

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumunu ‘bölge için tehdit’ olarak gören Türkiye ve İran’dan ABD’yi suçlayan açıklamalar geldi. Erdoğan-Hamaney görüşmesinin ardından Hamaney’in ofisinden yapılan açıklamada, iki liderin ABD, Fransa ve İsrail’in “Orta Doğu’daki ülkeleri parçalamak istediği” görüşünü savunduğu ve “yeni bir İsrail yaratma çabası” içinde olunduğunu vurguladığı bildirildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile Tahran’da yaptığı görüşmede, bağımsızlık referandumuna giden Irak Kürdistan Bölgesi’ne karşı alınacak tutumlarda mutabık kaldığı bildirildi.

Hamaney’in makamından, görüşmede ele alınan konulara dair yapılan yazılı açıklamada Erdoğan’ın görüşmede, ABD, Fransa ve İsrail’in “Orta Doğu’daki ülkeleri parçalamak istediklerini” belirttiği ifade edildi.

Referandumu ‘affedilmez bir hata’ olarak niteleyen Erdoğan’ın, “Elimizdeki şüphe götürmeyen kanıt ve belgelere göre ABD ile İsrail, Kürdistan konusunda genel bir mutabakata vardı” dediği kaydedildi.

Yapılan açıklamada Hamaney’in de bağımsızlık referandumunun “yeni bir İsrail” yaratma çabası olduğunu savunduğu ve iki ülkenin referandumuna karşı “her türlü önlemi” alması gerektiğini vurguladı.

Açıklamaya göre ikili görüşmede Hamaney, “Amerika ve Avrupa devletlerinin bu konudaki görüşleri, İran ve Türkiye’den çok farklı. Amerika her zaman İran ve Türkiye’ye karşı bölgede sıkıntı yaratacak bir kaynak yaratma peşinde olmuştur. Bu nedenle Amerikalılar ve Avrupalılara asla güven olmaz” dedi.