Ana SayfaGüncelRTÜK’e üç yeni üye belirlendi: HDP’nin tek üyeliği AKP’ye geçti

RTÜK’e üç yeni üye belirlendi: HDP’nin tek üyeliği AKP’ye geçti

HABER MERKEZİ – RTÜK’te boşalan 3 üyelik için Meclis’te seçim yapıldı. HDP’nin boşalan üyeliği, 1 Kasım seçimlerine göre RTÜK’teki üye sayısı 4’ten 5’e çıkan AKP’ye geçti. Böylelikle 36 milletvekili bulunan MHP’nin RTÜK’te 2 üyesi bulunurken, 54 milletvekili bulunan HDP’nin üyesi kalmamış oldu.

Meclis Genel Kurulu’nda, Radyo televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) görev süreleri sona eren 3 üyelik için seçim yapıldı.

Seçimin sonunda AKP kontenjanından 2, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kontenjanından 1 üye belirlendi.

Duvar’ın haberine göre yeni seçilen üyelerle birlikte mecliste 36 milletvekili bulunan MHP’nin RTÜK’te 2 üyesi bulunurken, 54 milletvekili bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) üyesi kalmadı.

TBMM Genel Kurulda yapılan gizli oylamada, AKP kontenjanından Ebubekir Şahin 291, Taha Yücel 314, Mustafa Hançerkıran 30, Şevket Sarıcaoğlu 30 oy; CHP kontenjanından İlhan Taşçı 317, Ali Taştan 10 oy aldı. Böylece Ebubekir Şahin, Taha Yücel ve İlhan Taşçı, RTÜK’ün yeni üyeleri oldu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, seçimin ardından, alınan karar gereğince, OHAL’in uzatılmasına ilişkin tezkere ile sıradaki kanun tasarı ve teklifleri görüşmek üzere, birleşimi, yarın saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

HDP’li Önder: HDP tasfiye ediliyor

Seçim öncesi bu duruma tepki gösteren HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yapılan seçimin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, Meclis Başkanlığına iade edilmesini istedi.

RTÜK üyelerinin siyasi partilerin sandalye sayısına göre belirlendiğine dikkat çeken Önder, “31 vekille 1 üyemiz vardı. Şimdi bunun 2 katı milletvekilimiz var ama RTÜK’te üyemiz kalmayacak” dedi.

Boşalan üyelikler için Temmuz ayında yapılması gereken seçimin bugüne bırakılmasını, RTÜK’te oy nisabını ele geçirme operasyonu” olarak nitelendiren Önder, HDP’nin kamusal alandan, siyasetten tasfiye edilmek istendiğini ifade etti.

CHP’li Özel: Yeni bir mağduriyet ve eşitsizlik yaratıldı

Önder’in açıklamalarının ardından usul tartışması açıldı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, RTÜK üyelerinin 6 yıllığına seçildiğini, TBMM görevden alamayacağı için yapılan işlemin doğru olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise CHP’nin Mayıs ayından bu yana boş olan kontenjanı için seçim yapılarak mağduriyetinin giderildiğini, ancak yeni bir mağduriyet ve eşitsizlik yaratıldığını söyledi.

34 milletvekiline iki, 60 milletvekiline sıfır üyeliğin sistemin yanlışını ortaya koyduğunu söyleyen Özel, “Ya tenezzül etmeyip bir fedakarlıkla çözüm üreteceksiniz ya da anayasaya ters düşmeyecek bir yöntem belirleyeceksiniz” çağrısı yaptı.